ANP25 feb '11 11:56

Positieve stemming op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De stemming op het Damrak was vrijdagochtend positief. In de AEX-index gingen de koersen over een breed front omhoog. Een daling van de olieprijs gaf beleggers reden voor enig optimisme.

Kort voor het middaguur stond de AEX 0,6 procent hoger op 365,82 punten. De MidKap-index pluste 0,7 procent tot 633,29 punten. Op de grote Europese beurzen in Frankfurt en Parijs stegen de koersen 0,5 en 1,1 procent. De beurshandel in Londen lag stil door een technische storing.

,,De beurs haalt even adem. Maar Libië blijft actueel en de hoge olieprijs ook'', zei beleggingsadviseur Erwin Blok van VPV Bankiers. Nadat de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie donderdag door de psychologisch belangrijke grens van 100 dollar was gebroken, zakte deze weer weg. Voor een vat moest vrijdag 97,65 dollar worden betaald.

Olieconcerns

De daling zette de koersen van de grote Europese olieconcerns onder druk. Total verloor in Parijs 0,1 procent. Shell stond onderin de AEX met een min van 1,1 procent.

Chemieconcern DSM liet weten de overname van het Amerikaanse Martek af te ronden. Verder gaat een samenwerkingsverband in China 50 miljoen euro investeren in een Chineseharsfabriek. Het aandeel steeg in de AEX 0,6 procent.

'Computerjongens'

In de MidKap-index steeg de toeleverancier aan de chipindustrie ASMI 3,5 procent. ,,Je ziet dat de chipindustrie het nog steeds goed doet. Bij de computerjongens loopt het niet storm'', zei Blok. Hij wees erop dat computerproducent HP eerder in de week had laten weten zijn omzetverwachting voor 2011 te verlagen. De chipindustrie kan echter profiteren van een sterke vraag naar chips voor mobiele telefoons, aldus Blok.

Fietsenmaker Accell had in 2010 te maken met ongunstige weersomstandigheden. De lange winter en de natte zomer remden de vraag naar fietsen. De omzet in Nederland daalde op jaarbasis met 5 procent tot 225 miljoen euro. Het aandeel noteerde vrijdag 0,1 procent hoger.

Sportwagentak

Spyker Cars steeg 4,2 procent. De autoproducent had in de ochtend gemeld in de cijfers over 2010 een boekwinst op te nemen in verband met de overname van Saab. De activiteiten vanSaab zijn hoger gewaardeerd dan de prijs die Spyker ervoor heeft betaald. Het bedrijf maakte donderdag nog bekend de sportwagentak Spyker te verkopen.

De euro stond op 1,3795 dollar tegen 1,3790 dollar aan het eind van de handel op donderdag.

Gerelateerde artikelen