ANP11 mrt '11 16:14Aangepast op 11 mrt '11 17:50

MSD hoeft bod op Organon niet te accepteren

AMSTERDAM (AFN) - MSD-Organon hoeft het bod dat een onbekende overnamepartij onlangs op het bedrijf in Oss deed, niet te accepteren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald na een vordering van de ondernemingsraad (or), de raad van commissarissen en de vakbonden.

De eisende partijen reageerden toch verheugd op het vonnis. De voorzieningenrechter bepaalde ook dat MSD en de directie van het Amerikaanse moederbedrijf Merck het overnamebod alsnog ter advies voorleggen aan de or, de commissarissen en de vakbonden.

Hoe dan ook ligt de uiteindelijke beslissing over een eventuele overname bij Merck, zo bepaalde de rechter in het kort geding.

Complex

Een week geleden betoogde Merck voor de rechtbank dat het geen heil ziet in het overnamebod op de met sluiting bedreigde researchafdeling van het voormalige Organon. Een overname zou te complex zijn, bovendien zou het Amerikaanse concern met te veel juridische risico’s worden opgescheept, waardoor de verkoop Merck honderden miljoenen dollars meer zou kosten dan sluiting.

De or, de commissarissen en de vakbonden waren juist een warm voorstander van de overname door de onbekende partij, volgens een gerucht het Zuid-Afrikaanse farmacieconcern Aspen. Hierdoor zouden zowel werkgelegenheid als kennis over farmaceutische producten in Oss behouden blijven. De eisers in het kort geding wijzen erop dat er nu alsnog een advies over de overname moet komen en dat dit een opening biedt voor de overname door de onbekende partij.

Verplaatsing onderzoeksafdeling

Afgelopen zomer maakte Merck bekend de onderzoeksafdeling in Nederland naar Amerika te verplaatsen en de productieafdeling en ondersteunende diensten in Oss te reorganiseren. Hierdoor komen ruim 2000 van de 4500 banen te vervallen, waaronder de banen van duizend hoogopgeleide onderzoekers. Kort voor het kort geding van vorige week presenteerde MSD-Organon een plan B, waarmee het concern een deel van de onderzoeksafdeling in Oss wil behouden. Wat commissarissen, vakbonden en or betreft is dat plan B nu niet aan de orde.

De burgemeester van Oss, Herman Klitsie, zegt in een reactie dat ook na de uitspraak de onzekerheid van veel mensen over hun eigen toekomst nog altijd aanhoudt. ,,De gemeente wil zich samen met anderen blijven inzetten voor het behoud van zoveel mogelijk kennis en werk in deze regio."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen