ANP9 jun '11 08:03Aangepast op 9 jun '11 08:49

'AEX opent vlak'

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel in Amsterdam opent donderdag naar verwachting rond de slotstanden van woensdag. Beleggers wachten op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en vooral op de toelichting daarop van bankpresident Jean-Claude Trichet.

,,Een kleine pas op de plaats na enkele dagen van daling'', voorspelde handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. ,,Er is even ruimte voor bezinning, maar er is weinig om vrolijk van te worden. De trend blijft negatief, de problemen verdiepen zich alleen maar.''

De ECB houdt de rente donderdag naar verwachting ongewijzigd. De meeste aandacht zal dan ook uitgaan naar de speech van Trichet. Zijn woorden zullen op een goudschaaltje worden gewogen om te bepalen of de alom verwachte renteverhoging in juli in de lucht blijft hangen. Daarnaast zal veel aandacht uitgaan naar eventuele uitlatingen over de schuldencrisis en de prognoses van de ECB voor de Europese economie.

WW-aanvragen in de Verenigde Staten

De handel kan ook enige sturing krijgen van de ontwikkeling van de WW-aanvragen in de Verenigde Staten, die een uur voor opening van Wall Street wordt gemeld. Afgelopen week zorgden teleurstellende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt wereldwijd voor dalende koersen.

Ook Griekenland blijft de aandacht van handelaren opeisen. De ECB, het IMF en de eurolanden zijn het erover eens dat het noodlijdende land zeker tot en met volgend jaar is afgesloten van de financiële markten. Extra steun lijkt daardoor onvermijdelijk. Over de invulling daarvan lopen de meningen echter ver uiteen. ,,De hakken worden in het zand gezet'', concludeerde Koenders. ,,Maar op dit moment praat iedereen vooral door elkaar heen.''

Ben Bernanke

Woensdag zette de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke de Europese beurzen onder druk met zijn constatering dat de economische groei in de Verenigde Staten afzwakt. De AEX sloot 1 procent lager op 335,65 punten, vlak boven het dieptepunt van 334,24 punten dat begin december werd bereikt. De MidKap verloor 2 procent tot 608,99 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs eindigden 0,6 tot 1 procent lager.

In New York daalde de Dow-Jonesindex 0,2 procent tot 12.048,94 punten. De S&P 500-index ging 0,4 procent omlaag tot 1279,56 punten. De Nasdaq noteerde 1 procent in de min op 2675,38 punten.

De Nikkei-index

De Nikkei-index in Tokio sloot donderdag 0,2 procent hoger op 9467,15 punten.

De koers van de euro liep donderdagochtend op tot 1,4620 dollar, tegen 1,4575 dollar aan het slot van de beurshandel woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,6 procent tot 101,40 dollar. Brentolie was met 118,10 dollar per vat 0,2 procent duurder dan aan het begin van de dag.

Gerelateerde artikelen