ANP23 mei '11 08:01Aangepast op 23 mei '11 08:47

'Europese beurzen openen lager'

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen openen maandag naar verwachting met verlies. De verliezen op Wall Street, in Azië en de zorgen over de Europese schuldencrisis zetten de koersen opnieuw onder druk.

In Amsterdam begint de AEX-index waarschijnlijk minstens 2 punten lager, voorspelde vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor. Hij wees daarbij op berichten dat kredietbeoordelaar S&P mogelijk het oordeel over Italë verlaagt en op de nederlaag van de regeringspartij bij lokale verkiezingen in Spanje. ,,Het ziet er allemaal niet zo goed uit'', concludeerde hij.

Beleggers letten deze week ook scherp op berichten over de Amerikaanse economie, stelde Geerken. Uit nieuwe cijfers over de orders voor duurzame goederen en de consumptie door huishoudens moet blijken of de groei van 's wereld grootste economie aanhoudt. ,,Er zijn signalen dat de groei in de VS afzwakt. Dat zou slecht uitkomen op het moment dat de schuldencrisis zo op de voorgrond staat.''

Weinig aanknopingspunten

Beleggers hebben maandagochtend weinig aanknopingspunten van bedrijfsnieuws of belangrijke economische cijfers. Een klein uur na opening staat alleen de inkoopmanagersindex voor de Europese industrie op de agenda.

Voorbeurs meldde autofabrikant Spyker Cars dat het Chinese Pang Da Automobile is begonnen aan gesprekken met de Chinese autoriteiten voor toestemming om geld te steken in Spyker en Saab. Spyker heeft al 30 miljoen euro ontvangen van de Chinese autodistributeur. Voor dat bedrag had het bedrijf geen toestemming van de autoriteiten nodig.

AEX-index

Vrijdag sloot de AEX-index 0,7 procent lager op 348,24 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 638,93 punten.

In New York leverde de Dow Jones op de laatste dag van vorige week 0,7 procent in tot 12.512,04 punten. De breder samengestelde S&P 500-index zakte 0,8 procent en noteerde 1333,27 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 0,7 procent tot 2803,32 punten.

Nikkei-index

In Tokio eindigde de Nikkei-index maandag 1,5 procent lager op 9460,63 punten.

De koers van de euro zakte aan het begin van de week tot 1,4050 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag was de euro 1,4175 dollar waard.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie lag maandagochtend met 98,40 dollar 1,7 procent lager dan aan het begin van de dag. Brentolie kostte 110,70 dollar en werd daarmee 1,5 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen