ANP2 nov '11 10:50

Bedrijvigheid Duitse industrie gekrompen

BERLIJN (AFN) - De activiteit in de Duitse industrie is in oktober voor het eerst in bijna 2 jaar gekrompen. In de gehele eurozone toonde de bedrijvigheid in de industrie ook krimp. Dat blijkt uit cijfers die woensdag werden gepubliceerd door marktonderzoeker Markit.

De inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie zakte tot 49,1 van 50,3 een maand eerder. Dat is de eerste krimp sinds september 2009. Een stand van boven de 50 duidt op groei van de sector, daaronder op krimp.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone daalde vorige maand tot 47,1 van 48,5 in september, de laagste stand sinds juli 2009. Daarmee vertoont de industrie in de eurozone nu al 3 maanden op rij krimp. Vooral in Italië en Griekenland gaat het bergafwaarts met de industrie. Ook in Spanje en Frankrijk gaat het moeizaam.

Recessie

De cijfers lijken aan te geven dat de economie van de eurozone op een nieuwe recessie afstevent onder druk van de wereldwijd afzwakkende economie en de zorgen over de Europese schuldencrisis.

De index voor nieuwe industriële orders in de eurozone ging voor de vijfde maand op rij omlaag en noteerde de laagste stand sinds mei 2009. De werkgelegenheid groeide nog wel, maar in het traagste tempo sinds juni 2010. Dat het aantal banen nog groeide, is hoofdzakelijk te danken aan Duitsland.

,,De zwakte breidt zich nu ook uit in de kernlanden, terwijl de landen in de periferie dieper in een recessie zakken. Zelfs met de Duitse industrie gaat het nu bergafwaarts'', aldus Markit-econoom Rob Dobson.

Gerelateerde artikelen