ANP4 nov '11 12:23

Orders Duitse industrie kelderen

BERLIJN (AFN) - De industriële orders in Duitsland zijn in september op maandbasis met 4,3 procent gekelderd. Dat is de sterkste neergang sinds januari 2009. Dat maakte het Duitse ministerie van Economische Zaken vrijdag bekend.

Economen rekenden op een daling van de orders met slechts 0,1 procent. De daling werd vooral veroorzaakt door een fors zwakkere vraag uit andere eurolanden. Het is de derde maand op rij dat de industrie in Duitsland minder orders ontving. In augustus zakte de orderontvangst met 1,4 procent.

De orders uit andere eurolanden zakten met 12,1 procent. Uit de rest van het buitenland daalden de orders met 0,3 procent. De binnenlandse orders gingen met 3 procent omlaag. Vooral producenten van halffabrikaten zoals chemicaliën werden hard geraakt met een orderdaling van 5,3 procent. Bij machines, auto's en andere kapitaalgoederen daalden de orders met 4,6 procent. Bij consumentenproducten was juist een ordergroei te zien van 2,3 procent.

Volgens ING-topeconoom Carsten Brzeski is de vraag naar Duitse industrieproducten duidelijk geraakt door de eurocrisis en de economische afzwakking in andere eurolanden. Volgens hem is de Duitse industrie nu ,,eindelijk besmet geraakt met het crisisvirus''.

Gerelateerde artikelen