ANP11 mrt '11 08:27

Drie Nederlandse militairen veilig uit Libië

DEN HAAG (ANP) - De drie Nederlandse militairen die ruim twaalf dagen in Libië werden vastgehouden, zijn vrij. Ze hebben het land in de nacht van donderdag op vrijdag veilig verlaten.

Een Grieks militair toestel, dat hen heeft opgehaald in de Libische hoofdstad Tripoli, brengt hen nu naar Athene. Daar zullen ze in de loop van de nacht aankomen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gezegd. ,,Voor zover we nu weten, zijn onze mensen goed en correct behandeld. Zij komen binnenkort naar Nederland'', zei hij.

Het drietal - een vrouw en twee mannen - zat sinds vorige week zondag vast in Libië nadat ze tijdens een evacuatie in de stad Sirte waren overmeesterd door een regeringsgezinde Libische militie. Ze wilden daar met een boordhelikopter van de Hr. Ms. Tromp twee evacués, onder wie een Nederlander, oppikken. Deze twee mochten het land wel verlaten.

Een zoon van de Libische leider Muammar Kaddafi, Saif al-Islam, kondigde donderdag aan dat de drie militairen zouden vrijkomen. Libië houdt wel de helikopter, zei hij erbij.

Gerelateerde artikelen