ANP8 jun '11 10:37Aangepast op 8 jun '11 11:00

Nintendo onthult 'Wii U'

LOS ANGELES (AFN) - Spelcomputermaker Nintendo heeft dinsdag de opvolger van de populaire spelcomputer Wii getoond, de 'Wii U'. De meest opvallende verandering aan het apparaat is dat in de controller een aanraakscherm is ingebouwd. De Wii U zou in de loop van volgend jaar op de markt moeten komen.

Het aanraakscherm heeft een diameter van 6,2 inch, oftewel tussen een scherm van de iPhone en dat van een iPad in. Het scherm kan een ander beeld laten zien dan de televisie, wat nieuwe mogelijkheden biedt bij het spelen van spelletjes. Zo kan er bijvoorbeeld een landkaart op worden geprojecteerd, die door andere spelers niet kan worden gezien. De controller blijft net als bij de voorganger bewegingsgevoelig.

Het is nog niet bekend of de nieuwe Wii ook een andere belangrijke eigenschap van zijn voorganger heeft: het relatief lage prijskaartje. Nintendo is naarstig op zoek naar een nieuwe groeimotor, nu de inkomsten uit de originele Wii steeds verder opdrogen.

Extra scherm

Door het extra scherm is het ook mogelijk om een spel verder te spelen op de controller, als bijvoorbeeld iemand anders televisie wil kijken. De controllers zijn echter niet ontworpen om ook te dienen als draagbare computer, omdat er een draadloze verbinding nodig is met de computer om toegang te hebben tot de spelletjes.

,,Dit apparaat is voor iedereen, vooral voor de meest toegewijde en serieuze spelers'', zei topman Satoru Iwata van Nintendo. Nintendo werd de afgelopen jaren juist geprijsd voor het enthousiasmeren van nieuwe groepen mensen voor computerspelletjes, zoals ouderen.

Beleggers waren sceptisch over het nieuwe apparaat. Het aandeel Nintendo daalde woensdag in Tokio met 6,5 procent, de sterkste daling sinds de aardbeving in maart. Investeerders zeiden dat ze meer details nodig hadden over onder meer de prijzen. Ook waren ze bang dat Nintendo zich teveel richt op hardware, terwijl de spelcomputerwereld steeds meer gericht is op software.

Gerelateerde artikelen