ANP23 mei '11 15:12

Lagere opening verwacht op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen op Wall Street openen maandag waarschijnlijk met aanzienlijke verliezen. Net als in Europa zetten de zorgen over de schuldencrisis en de kracht van de internationale economie druk op de koersen.

Een uur voor de opening van de beurzen bleek uit cijfers van de centrale bank van Chicago dat het groeitempo van de Amerikaanse economie in april is afgenomen. De zogeheten national activity index daalde van 0,32 in maart tot min 0,45 in april. Een negatieve score betekent dat de economie langzamer groeit dan het langjarig gemiddelde.

De zorgen over de schuldpositie van landen als Griekenland, Spanje en Italië zorgden maandag de hele dag voor forse verliezen op de Europese beurzen. Daarnaast ging de waarde van de euro ten opzichte van de dollar sterk onderuit. De wisselkoers van de euro stond met ongeveer 1,40 dollar op het laagste niveau sinds half maart.

Lagere olieprijs

De economische zorgen en de aansterkende dollar zorgden ook voor een lagere olieprijs. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde maandag met 3 procent tot 97 dollar. Ook Brentolie (109,15 dollar per vat) werd ongeveer 3 procent goedkoper.

Ruim een half uur voor de opening van de beurzen wezen de futures op de hoofdgraadmeters in New York op aanvangsverliezen van ongeveer 1 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen