ANP8 mrt '11 15:04

'Wall Street in greep van olie'

NEW YORK (ANP) - De olieprijs zal dinsdag de stemming op Wall Street bepalen, zoals dat ook op de Europese beursvloeren het geval was. De openingsindicatoren wezen drie kwartier voor de handelsaanvang op een verdeelde opening.

De olieprijzen, zowel van ruwe Amerikaanse olie (WTI) als die van Brent, schommelden sterk tijdens de Europese beurshandel. De prijs van WTI daalde aanvankelijk van circa 106 dollar per vat naar ongeveer 103 dollar. In de loop van de middag liep de prijs echter weer op tot boven 105 dollar.

Beleggers maken zich zorgen over het effect van de hoge olieprijs op de economische groei en vrezen dat de onrust in Noord-Afrika overslaat naar Saudi-Arabië. Daar is voor aanstaande vrijdag een 'day of rage' aangekondigd. Saudi-Arabië herbergt een kwart van 's werelds olievoorraden.

Chipsector

Op de beursvloeren in New York zal ook de chipsector in de belangstelling staan. Maandag verlaagde de bank Wells Fargo zijn beleggingsadvies voor de sector, waarna de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verder afgleed dan de overige indices. Volgens Wells Fargo is de rek eruit voor de sector. De omzetgroei zal dit jaar bescheiden zijn na een verdubbeling in de afgelopen twee jaren. Voor giganten als Intel en Qualcomm bleven de adviezen ongewijzigd.

Drie kwartier voor de opening op Wall Street duidde de future op de S&P 500-index op een opening die 0,2 procent boven het slot van maandag ligt. De Dow-Jonesindex en de Nasdaq openen naar verwachting respectievelijk onveranderd en 0,3 procent lager.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen