ANP4 mei '11 16:38Aangepast op 4 mei '11 17:09

Autoverkopen ruim een kwart omhoog

EPA
EPA

BUNNIK (AFN) - De verkoop van nieuwe personenauto's is in april met 27,6 procent omhooggegaan, tot 47.910 stuks, in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakten brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging woensdag bekend.

Over de eerste vier maanden van het jaar rolden 228.398 auto's de showrooms uit, ruim een kwart meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Volkswagen was opnieuw het best verkochte merk in april, gevolgd door Peugeot, Renault, Ford en Toyota. Het meest verkochte model was wederom de Volkswagen Polo. Ook de Renault Twingo en Peugeot 107 waren populair.

Opvallend

Opvallend is dat de verkopen bij Saab bijna zijn verdrievoudigd tot 473 stuks sinds het begin van het jaar, hoewel het nog altijd geen grote aantallen zijn. Het Zweedse bedrijf, eigendom van het Nederlandse Spyker, maakte eerder deze week bekend dat de financiële problemen voorlopig zijn opgelost met behulp van een nieuwe Chinese partner, autofabrikant Hawtai.

De autoverkopen zijn na een dramatisch verlopen 2009 sinds medio vorig jaar bezig aan een opmars. De groei zit hem echter vooral in de kleine, zuinige auto’s die gevrijwaard zijn van aanschafbelasting (BPM) en motorrijtuigenbelasting (MRB).

Bovag en RAI verhoogden vorige maand de verwachting voor de verkopen van nieuwe auto's voor heel 2011 naar 550.000 stuks, van een eerdere verwachting van 480.000 voertuigen. Hoeveel auto's exact dit jaar de showroom uitrollen, hangt nog af van het toekomstige fiscale beleid rond de BPM en MRB. Voor de zomer geeft de politiek hierover naar verwachting meer duidelijkheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen