ANP2 nov '11 16:51

Opmerking over referendum kostte miljarden

DEN HAAG (AFN) - Het voornemen van de Griekse premier George Papandreou om een referendum te houden over het hernieuwde steunpakket aan het Zuid-Europese land zorgde naast boze tongen vooral voor onrust op de financiële markten. Economen vrezen andermaal voor de toekomst en stabiliteit van de eurozone. Alleen dinsdag al daalde de waarde van de aandelen op de wereldwijde MSCI-index met circa 1140 miljard dollar, omgerekend ruim 827 miljard euro, 2,3 keer de staatsschuld van Griekenland.

,,Het is moeilijk om te stellen dat de daling van de beurzen volledig is toe te schrijven aan de uitspraken van Papandreou", stelt Simon Wiersma, beleggingsanalist van ING woensdag. ,,Niemand had echter voorzien dat hij met het plan van een referendum zou komen. Daardoor kun je zeker stellen dat dat van invloed is geweest."

Volgens de Grieken kan mogelijk volgende maand al een volksstemming worden gehouden. ,,Waar het eigenlijk op neerkomt, is dat Papandreou de Grieken de keuze laat of ze al dan niet met de lasten willen leven, die een akkoord over het reddingsplan van de euro en over Griekenland in het algemeen met zich meebrengt", aldus Wiersma. ,,Stemmen de Grieken in met het akkoord, dan zal er nog meer moeten worden bezuinigd. Maar is dat een vooruitzicht waar de Grieken mee kunnen leven?"

Kwetsbaarheid

Volgens Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financieringen van de Universiteit van Tilburg, toont de verrassende oproep van Papandreou vooral de kwetsbaarheid aan van het huidige financiële systeem. ,,Het afgesproken reddingspakket is gewoonweg niet voldoende", aldus Benink. ,,Europa kampt momenteel met serieuze problemen. Om die het hoofd te bieden, is meer vuurkracht nodig." Benink doelt onder meer op het verhogen van de buffers bij de banken. ,Hij vindt de omvang die het steunpakket nu heeft, onvoldoende afschrikwekkend. ,,Papandreou hoopt met zijn oproep de kiezers perspectief te bieden. Alleen heeft hij niet zo veel keuze."

Volgens Wiersema kan de uitkomst van het referendum ertoe leiden dat de Grieken ervoor kiezen uit de euro te stappen. Ook voor Benink is een dergelijk scenario niet ondenkbaar, waarmee een faillissement van Griekenland niet langer is uitgesloten. ,,De gevolgen van een ongecontroleerd faillissement van Griekenland zijn onduidelijk", aldus Wiersma. ,,Het worden daarom hoe dan ook spannende tijden."

Gerelateerde artikelen