ANP27 dec '11 17:47Aangepast op 27 dec '11 18:05

Weinig actie op Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen kwamen dinsdag per saldo amper van hun plek bij zeer lage handelsvolumes. Beleggers blikten alvast vooruit naar een veiling van Italiaanse staatsobligaties op donderdag en moesten het stellen zonder inspiratie vanuit Londen waar de beurs gesloten was.

De AEX-index deed het nog het best en sloot met een winst van 0,5 procent op 309,37 punten. Ruim 31 miljoen aandelen verwisselden van eigenaar. Dat is 70 procent onder het gemiddelde volume in de voorgaande 30 handelsdagen. De MidKap ging 1 procent vooruit tot 464,64 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,2 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs onveranderd eindigde.

Italië wil donderdag 8,5 miljard euro ophalen met de veiling van nieuwe 3- en 10-jarige leningen. Dinsdag liep de rente op de 10-jarige staatsleningen van het land opnieuw op tot vlak onder 7 procent.

PostNL

In de aanloop naar de Italiaanse obligatieveiling verloren de Italiaanse banken Intesa Sanpaolo en UniCredit tot 4,8 procent. Commerzbank, BNP Paribas en Crédit Agricole volgden met verliezen tussen 1,1 en 1,9 procent. In Amsterdam hield Aegon (plus 0,8 procent) wel het hoofd boven water, maar ING (min 0,5 procent) niet.

PostNL was een van de sterkste stijgers in de AEX ondanks negatief nieuws. Het postbedrijf liep naar verluidt miljoenen euro's mis door een grootscheepse handel in valse postzegels. PostNL sloot echter 2,9 procent hoger.

Oplopende olieprijs

Shell boekte een winst van 0,5 procent bij een oplopende olieprijs. Olie werd onder meer duurder door dreigende taal vanuit Iran. De vice-president liet weten de Straat van Hormuz te zullen blokkeren als het westen sancties tegen Iran doorzet. Ongeveer een derde van het mondiale olietransport met tankers doorkruist die verbinding tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 101,05 dollar per vat, Brentolie werd 1,2 procent duurder en kostte 109,28 dollar per vat.

Wavin

In de MidKap waren de bouwers BAM en Heijmans de uitblinkers met winsten van 4,9 respectievelijk 6 procent. De winsten volgden op de aankondiging dat de crisis- en herstelwet ook na 2014 van kracht blijft. De wet zorgt voor kortere voorbereidende procedures zodat wegen en andere projecten sneller kunnen worden uitgevoerd.

Buizenfabrikant Wavin verloor 0,4 procent tot 9,54 euro. Vrijdag klom het aandeel nog bijna 22 procent nadat Mexicaanse Mexichem zijn bod op het bedrijf opnieuw had verhoogd, tot 10 euro per aandeel Wavin.

De euro was 1,3072 dollar waard, tegen 1,3040 dollar aan het eind van de Europese beurshandel op vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen