ANP29 dec '11 16:01Aangepast op 29 dec '11 16:42

Beurzen hoger in rustige markt

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen noteerden donderdagmiddag hoger in een rustige handel. De veiling van Italiaanse langlopende staatsobligaties zorgde voor weinig enthousiasme op de beursvloeren, maar beleggers waren tevreden dat Italië ondanks de moeilijke marktomstandigheden er toch in slaagde om geld op te halen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1 procent hoger op 309,73 punten. De MidKap-index won 0,5 procent tot 463,31 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen 0,8 tot 1,3 procent. In New York stonden de beurzen een uur na opening tot 0,8 procent hoger.

De koersen kregen steun van cijfers uit de Verenigde Staten. Daaruit bleek onder meer dat de economische activiteit in de regio rond Chicago deze maand sterker is gegroeid dan verwacht. Verder namen de aanstaande huizenverkopen in november sterk toe.

Europese bankaandelen

Italië haalde donderdag 7 miljard euro op met langlopende leningen. De rente die het land hierover moet betalen, was lager dan bij de vorige vergelijkbare veiling maar lag nog altijd op een onhoudbaar hoog niveau.

De Europese bankaandelen stonden wederom onder druk. Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek dat de banken opnieuw een groot bedrag hebben gestald bij de centrale bank. De banken brachten woensdag 436,6 miljard euro onder bij het nachtloket van de ECB. Dat is het op een na hoogste bedrag ooit. Dinsdag liepen de deposito's met 452 miljard euro op tot een record.

Grootste verliezer

In de AEX was bank en verzekeraar ING de grootste verliezer met een min van 1,4 procent. Vastgoedfondsen Unibail-Rodamco en Corio waren de grootste stijgers met winsten van respectievelijk 2,2 en 1,3 procent.

In de MidKap werden de stijgers aangevoerd door uitzender USG People met een winst van ruim 2 procent. Grootste daler was automatiseerder Ordina met een verlies van 2,7 procent.

Euro

De euro was 1,2920 dollar waard, tegen 1,2935 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De Europese munt zakte eerder op de dag tot 1,2856 dollar, het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds 14 september 2010.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 98,90 dollar per vat. Brentolie werd eveneens 0,4 procent goedkoper bij 107,15 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen