ANP5 mei '11 07:59Aangepast op 5 mei '11 08:28

Licht hogere opening AEX verwacht

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting licht hoger. De verliezen op Wall Streeteen dag eerder liepen tegen het einde van de handel in New York wat terug en dat biedt steun aan de handel. ING kwam voorbeurs met meevallende cijfers naar buiten.

Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer verwacht een openingswinst voor de AEX-index van circa 1 punt. Volgens Koenders zullen de markten ook positief reageren op de noodsteun voor Portugal van naar verluidt 78 miljard euro. ,,De steun voor Portugal valt mee.''

Voor de rest nemen beleggers een afwachtende houding aan in aanloop naar de belangrijke banencijfers die vrijdag uit de Verenigde Staten komen, aldus Koenders. Woensdag maakte loonstrookverwerker ADP nog teleurstellende cijfers bekend over de groei van de werkgelegenheid in de private sector in de VS. ,,Het is nu wait and see.''

ING

Bank en verzekeraar ING heeft in het eerste kwartaal de nettowinst met 12 procent zien stijgen tot 1,38 miljard euro. De resultaten waren beter dan verwacht.

De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore maakte bekend gunstige marktontwikkelingen te zien en optimistisch te zijn over de orderinstroom dit jaar.

Europa

Elders in Europa kwamen cijfers naar buiten van onder meer Société Générale, Swiss Re, Diageo, Lloyds Banking Group,Adidas en Zurich Financial.

De AEX eindigde woensdag met een verlies van 1,3 procent op 355,91 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 644,78 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 1,7 procent.

Dow Jones

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde op een stand van 12.723,58 punten. Dat is een daling van 0,7 procent. De breder samengestelde S&P 500-index verloor eveneens 0,7 procent tot een stand van 1347,32 punten. TechnologiebeursNasdaq eindigde een half procent lager op 2828,23 punten.

In Azië was donderdag weinig beweging te zien. De beurs in Tokio bleef dicht.

Rentebesluit

De Europese Centrale Bank (ECB) neemt donderdag een rentebesluit. De rente zal naar verwachting worden gehandhaafd op 1,25 procent, na de renteverhoging in april. Ook de Britse centrale bank komt donderdag met een rentebesluit.

De prijs van ruwe Amerikaanse olie zakte met 0,4 procent tot 108,78 dollar per vat. De euro stond op 1,4865 dollar, onveranderd vergeleken met het slot van de Europese handel op woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen