ANP28 nov '11 09:17Aangepast op 28 nov '11 09:46

AEX begint met winst

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is de beurs maandag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger. De stemming werd gesteund door sterke verkoopcijfers in de Verenigde Staten tijdens het Thanksgivingweekend. Een bericht dat Italië een noodlening krijgt van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werd echter tegengesproken door het IMF. De hoop op de hulp van het IMF zorgde eerder op de dag in het Verre Oosten voor stevige winsten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 1,9 procent hoger op 279,58 punten. De MidKap-index won 2,4 procent tot 425,87 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 1,4 en 2,2 procent.

In Milaan klom de beurs 2 procent. De Italiaanse krant La Stampa meldde zondag op basis van bronnen dat het IMF een reddingsplan voor Italië heeft voorbereid met een waarde tot 600 miljard euro in het geval de financiële crisis in het land verder uit de hand loopt. Het IMF ontkende maandag echter dat er financieringsgesprekken worden gevoerd met Italië.

Thanksgivingweekend

Ook werd bekend dat de Amerikanen tijdens het Thanksgivingweekend voor een recordbedrag hebben gekocht. Dat is een opsteker voor de Amerikaanse economie, die voor twee derde op consumentenuitgaven drijft.

Een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's werd daarbij ter kennisgeving aangenomen. Volgens Moody's vormt de snelle escalatie van de schuldencrisis een bedreiging voor de kredietwaardigheid van alle Europese landen, zolang er geen afdoende politieke maatregelen worden genomen om de situatie op de financiële markten te stabiliseren.

Veilingen van staatsleningen

Deze week komen Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, België en Spanje met veilingen van staatsleningen. Die zullen nauwlettend worden gevolgd en de renteniveaus zullen cruciaal zijn voor het sentiment op de beurzen. Als ze sterk stijgen, zullen de koersen waarschijnlijk scherp dalen.

De Europese bankaandelen behoorden tot de grootste stijgers. In Frankfurt steeg CommerzBank 3,3 procent en in Frankrijk klom BNP Paribas 5,2 procent. Bank en verzekeraar ING steeg in de AEX 5,9 procent.

Grontmij

Grontmij won 5,8 procent. Het advies- en ingenieursbedrijf heeft in Frits Vervoort een nieuwe financieel directeur (cfo) gevonden. Hij volgt Mel Zuydam op, die vorige week zijn vertrek aankondigde. Vervoort, die begint op 1 december, was eerder onder meer cfo bij uitzender Vedior.

De euro was 1,3320 dollar waard, tegen 1,3255 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,7 procent tot 99,39 dollar per vat en Brentolie klom 2,2 procent tot 106,69 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen