ANP9 dec '11 02:26

Servië pas volgend jaar kandidaat-lid EU

BRUSSEL (ANP) - Servië wordt op zijn vroegst volgend jaar maart kandidaat-lid van de Europese Unie. Dat blijkt uit een uitgelekte ontwerpverklaring van de Europese top in Brussel.

De staatshoofden en regeringsleiders hakken vrijdag de knoop door, is van diplomaten in de nacht van donderdag op vrijdag vernomen. Cruciaal bij het besluit is de Servische houding jegens Kosovo, dat zich eenzijdig van Servië afsplitste. De EU vindt dialoog en nauwe samenwerking een vereiste voor toetreding van de voormalige Joegoslavische republiek. Vooral Duitsland zou nu dwars hebben gelegen.

De lidstaten willen zekerheid dat de Serviërs echt hun best doen en meer resultaten boeken in de relatie met Kosovo. Zo moet Belgrado een einde maken aan het conflict met de regering in Pristina over de grensbewaking.

Oorlogsmisdadigers

De ontwerpverklaring prijst de aanzienlijke vooruitgang die Servië heeft geboekt bij het voldoen aan de voorwaarden voor het kandidaat-lidmaatschap. Zo leverde Belgrado de oorlogsmisdadigers Ratko Mladic en Goran Hadzic uit aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

In de concepttekst staat ook dat de EU in juni volgend jaar toetredingsgesprekken wil beginnen met Montenegro, ook een voormalig Joegoslavisch Balkanland.

Gerelateerde artikelen