ANP25 feb '11 16:53

Acties van boeren in supermarkten

RIJSWIJK (AFN) - Ongeveer duizend varkenshouders hebben vrijdag in ruim honderd supermarkten in steden verspreid over het land actie gevoerd. Ze vroegen met folders aan het winkelende publiek aandacht voor hun problemen.

Een woordvoerder van de NVV, de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, blikt tevreden terug op de acties. Een woordvoerder van het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten, heeft er geen goed woord voor over.

De politie heeft niet ingegrepen, maar volgens het CBL bleven boeren in grote groepen geruime tijd hangen in supermarkten en was sprake van overlast voor zowel klanten als personeel. Bovendien legden de boeren in folders de schuld van hun problemen mede bij de supermarkten, die onder andere door stuntaanbiedingen zouden zorgen voor te lage prijzen die zij ontvangen voor hun vlees.

Ketenoverleg

Supermarkten nemen samen met andere betrokken partijen deel aan zogeheten ketenoverleg over de problemen van de boeren. Een woordvoerder van het CBL zegt dat de animo om nog aan dat overleg deel te nemen, flink is gedaald.

De NVV bestrijdt dat de actievoerders overlast veroorzaakten. De boeren zouden buiten actie hebben gevoerd als ze niet welkom bleken te zijn in de supermarkten. Alleen bij een vestiging van Aldi in Den Bosch zou zich een probleem hebben voorgedaan, toen boeren stickers op vleesverpakkingen hadden aangebracht.

Slecht inkomen

De varkenshouders klagen over een slecht inkomen als gevolg van te lage prijzen voor varkensvlees en hoge kosten in hun bedrijven. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) zegt dat de acties niet gericht zijn tegen de supermarkten, maar dat de boeren begrip zoeken voor hun problemen. Vorige maand voerde de NVV acties bij slachterijen. Toen werd de actie niet gesteund door de belangenorganisatie LTO-Nederland, maar nu wel. De NVV denkt aan een vervolg op de acties in de supermarkten door nieuwe acties bij bedrijven die leveren aan de boeren, zoals de veevoerbedrijven.

De varkenshouders vinden dat opbrengsten en kosten in de hele keten van boerderij tot etensbord niet eerlijk verdeeld zijn. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de prijzen van varkensvlees in de supermarkten vorig jaar en in januari van dit jaar nagenoeg gelijk bleven, en bovendien lager waren dan in 2009. Uit een rapportage van het Landbouw Economisch Instituut blijkt dat de inkomens van de varkenshouders onder druk staan en dat ze interen op hun reserves. De afgelopen jaren zijn al veel varkenshouders gestopt en verwacht wordt dat dit ook de komende jaren het geval zal zijn. De boeren moeten flink investeren om te voldoen aan eisen rond dierenwelzijn en milieu.

Gerelateerde artikelen