ANP19 sep '11 16:54

Vrees Griekse wanbetaling zorgt voor druk

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen maandag eensgezind omlaag. De vrees voor een Griekse wanbetaling kreeg opnieuw de overhand en zette met name de bankaandelen onder druk.

De AEX-index in Amsterdam leverde maandagmiddag 2,5 procent in tot 274,65 punten. De MidKap-index verloor 2,4 procent tot 467,87 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt liepen de verliezen op tot 3,4 procent. In New York noteerden de beurzen kort na opening tot 2,1 procent lager.

De onzekerheid of Griekenland het volgende deel van de financiële steun zal ontvangen zorgde voor terughoudendheid onder beleggers. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vindt dat de Griekse regering meer maatregelen moet nemen om het begrotingstekort te verlagen om in aanmerking te komen voor meer noodsteun.

Overleg

Griekenland dient van het IMF onder meer het innen van belastingen te verbeteren in plaats van alleen maar de belastingen te verhogen. Het IMF en de Europese landen voeren maandagmiddag met Griekenland overleg over de extra maatregelen.

Beleggers wachten daarnaast op de beleidsvergadering van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve. De Fed zal dinsdag en woensdag overleg voeren en mogelijk nieuwe steunmaatregelen voor de economie aankondigen.

UBS

In Zürich daalde de Zwitserse bank UBS 0,8 procent nadat het verlies door de fraudezaak opwaarts was bijgesteld tot 2,3 miljard dollar (1,7 miljard euro).

In de AEX was bank en verzekeraar ING de grootste daler met een min van 7,4 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een verlies van 6,2 procent. In de MidKap zakten de financiële fondsen SNS Reaal en Delta Lloyd respectievelijk 6 en 4,4 procent.

ArcelorMittal

ArcelorMittal daalde 4,1 procent. Het staalconcern liet samen met het Amerikaanse Peabody Energy weten het gezamenlijke overnamebod op het Australische kolenbedrijf Macarthur Coal te verlengen tot 14 oktober.

Het aandeel Swedish Automobile steeg 4,3 procent. De rechtbank in Göteborg kondigde aan het hoger beroep van Saab in behandeling te nemen. De rechters gaan nu de komende dagen naar de levensvatbaarheid van de noodlijdende autofabrikant kijken.

De euro was 1,3610 dollar waard tegen 1,3790 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 3 procent tot 85,30 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 2,6 procent tot 109,35 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen