ANP28 dec '11 11:03Aangepast op 28 dec '11 11:54

VS: yuan wordt niet gemanipuleerd

Chinese vlag. EPA
Chinese vlag. EPA

WASHINGTON (AFN) - China doet nog altijd te weinig om de waarde van de eigen munt, de yuan, te laten stijgen. Het land manipuleert de koers van de munt echter niet. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën geconcludeerd in zijn halfjaarlijkse rapport over de Chinese munt.

De waarde van de yuan ten opzichte van de dollar is in de laatste anderhalf jaar met 7,5 procent gestegen. Die ontwikkeling en de afname van het Chinese handelsoverschot tonen volgens het ministerie aan dat niet kan worden geconcludeerd dat China de koers van de yuan manipuleert. Die opmerking is belangrijk, omdat een beschuldiging van manipulatie een reeks tegenacties van de VS in werking kan zetten die de internationale handel ernstig kunnen verstoren.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua noemde de Amerikaanse conclusies woensdag een positief signaal. ,,Het is tijd om dit zinloze dispuut achter ons te laten en ons te richten op nieuwe mogelijkheden voor bilaterale en internationale samenwerking'', aldus Xinhua.

G20

Ondanks de vooruitgang in de afgelopen 18 maanden is de yuan nog altijd ,,significant'' ondergewaardeerd, benadrukte het Amerikaanse ministerie. Het gaf daarbij wel aan dat China op de G20-top van november heeft beloofd meer actie te zullen ondernemen om de waarde van de yuan te laten stijgen, zodat de munt een betere weerspiegeling vormt van de economische kracht van het land.

De belangenorganisatie van de Amerikaanse industrie reageerde teleurgesteld op het rapport. ,,President Obama heeft nu al zes keer geweigerd China als manipulator te bestempelen. Dat draagt bij aan het verlies van honderdduizenden banen in de Amerikaanse industrie'', stelde de leider van deze organisatie.

Critici van het Chinese valutabeleid stellen dat China de waarde van de eigen munt kunstmatig laag houdt, om de eigen export te bevorderen. De goedkope yuan maakt Chinese producten aantrekkelijk op de internationale markt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen