ANP2 dec '11 19:31

Wall Street laat winsten zien

NEW YORK (AFN) - De beurzen in New York stonden vrijdag halverwege de handel in de plus, al liepen de winsten in de loop van de handelsdag wel terug. Beleggers waren vanaf de opening positief gestemd door een meevallend cijfer over de werkloosheid in de Verenigde Staten en de aanpak van de Europese schuldencrisis.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde een winst van 0,3 procent op 12.051 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,5 procent tot 1250 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,5 procent tot 2638 punten.

Vrijdag werd bekend dat de werkloosheid in de VS in november is gezakt naar 8,6 procent, het laagste niveau sinds maart 2009. In oktober bedroeg de werkloosheid nog 9 procent. Economen dachten dat de werkloosheid op dit niveau zou blijven steken.

Angela Merkel

Ook de daadkrachtige taal van de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de aanpak van de schuldencrisis had een positieve uitwerking op beleggers in New York. Merkel wil dat de eurolanden strengere afspraken gaan maken over de schulden en tekorten van lidstaten. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn steun uitgesproken voor dit plan. Maandag wordt een conceptvoorstel hierover gepresenteerd.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zei vrijdag dat het IMF mogelijk extra middelen krijgt van Europa om zwakke eurolanden bij te staan. Het zou gaan om een bedrag tot 200 miljard euro, meldde financieel persbureau Bloomberg.

Financiële fondsen

Financiële fondsen deden het goed op Wall Street. Zo won JPMorgan Chase 7,8 procent, Bank of America ging 3,6 procent omhoog en Goldman Sachs klom 5,7 procent. Morgan Stanley noteerde 7,9 procent in de plus.

Het aandeel Research in Motion had het erg zwaar met een verlies van 8,9 procent. De fabrikant van de Blackberry kwam vrijdag met een winstwaarschuwing vanwege tegenvallende verkoopcijfers van de tabletcomputer PlayBook. Het Canadese bedrijf moet daarvoor een afwaarderingslast boeken.

De euro noteerde 1,3390 dollar. Bij het slot van de beurshandel in Europa was de euro 1,3380 dollar waard.

Gerelateerde artikelen