ANP27 dec '11 09:26Aangepast op 27 dec '11 11:19

VEH: nieuw onderzoek naar hypotheekmarkt

AMERSFOORT (AFN) - Vereniging Eigen Huis (VEH) roept de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op om de concurrentieverhoudingen op de Nederlandse hypotheekmarkt opnieuw te onderzoeken. Dat heeft VEH dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de organisatie is de situatie op de hypotheekmarkt verslechterd nu BNP Paribas heeft besloten zich uit de markt terug te trekken en SNS Bank zijn verkoopkanalen halveert. VEH is van mening dat de gezonde concurrentie in de markt hierdoor verdwijnt en dat de rentemarges die banken aan hun klanten berekenen weer oplopen.

,,Rabobank is veruit de grootste hypotheekverstrekker en hoeft niet bang te zijn dat ING en ABN Amro klanten zullen aantrekken met een lage rente, omdat beide banken door de ontvangen staatssteun geen prijsstunter kunnen zijn'', zei VEH-directeur Rob Mulder. ,,Wij vragen de NMa om opnieuw te kijken of de gewijzigde concurrentieverhoudingen wel stroken met een gezonde hypotheekmarkt, of dat er sprake is van 'mededingingsbeperkend gedrag'. Dat laatste is nadelig voor de consument, omdat er voor banken dan geen prikkel is om scherpe rentetarieven aan te bieden."

Signaal

De NMa zegt de sector scherp in de gaten te houden, maar vindt de oproep van de VEH om onderzoek te doen, vooralsnog te ver gaan. ,,Ieder signaal uit de markt waaruit blijkt dat de concurrentie in het geding is, nemen we uiteraard serieus", aldus een woordvoerster. ,,Er is voor ons echter nog geen aanleiding de sector extra in de gaten te houden. Neemt niet weg dat we bovenop deze markt zitten."

De toezichthouder deed eerder dit jaar op verzoek van VEH al onderzoek naar de hypotheekmarkt en de marges die aanbieders aan hun klanten berekenen. De NMa zegde destijds toe de concurrentie scherp in de gaten te houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen