ANP7 mrt '11 11:38Aangepast op 7 mrt '11 13:03

Beurzen veren weer op

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten in de loop van maandagochtend de eerdere verliezen achter zich en toonden zich van hun veerkrachtige kant. ,,Opmerkelijk sterk, ondanks de hoge olieprijs'', aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van VPV Bankiers.

Rond 13.00 uur noteerde de AEX-index 1,10 punten hoger op 369,05 punten. Een winst van 0,3 procent. De MidKap-index ging ook 0,3 procent omhoog en stond op 646,71 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 0,7 procent omhoog.

De beurzen openden maandag nog flink in de min. De stemming werd gedrukt door de hoge olieprijs en de onzekere ontwikkelingen in de Arabische wereld. Blok verklaart het herstel: ,,Beleggers zien dat er op de beurs nog steeds flinke rendementen zijn te realiseren. Het vertrouwen in bedrijven en hun balanspositie is dan ook sterk.''

Aflossing staatssteun

ING meldde maandag vooruitgang in de aflossing van de staatssteun van 10 miljard euro die het concern ontving tijdens de kredietcrisis. Uiterlijk volgend jaar verwacht ING de schuld te hebben ingelost. Het aandeel noteerde maandag 0,9 procent hoger.

ING liet ook weten zich deels terug te trekken uit drie Amsterdamse vastgoedprojecten. ING heeft al eerder besloten zich minder te richten op vastgoed en vastgoedontwikkeling.

Arcadis

Advies- en ingenieursbureau Arcadis profiteerde maandag van beter dan verwachte vierdekwartaalcijfers. Het aandeel noteerde 0,7 procent hoger. De resultaten waren volgens SNS-analist Edwin de Jong 'sterk'.

Biotechnologiebedrijf Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) was een van de sterkere stijgers met een koerswinst van 2,4 procent. Het biotechbedrijf heeft een gift gekregen van een fonds ter waarde van 145.000 euro.

Pharming

Grote verliezer maandagochtend was Pharming, met een koersverlies van bijna 9 procent. Het biotechbedrijf maakte bekend dat aandeelhouder Socius Capital Group al zijn ruim 24 miljoen warrants uitoefent onder een investeringsovereenkomst die het in december 2010 sloot met Pharming. Hiermee is het aantal uitstaande aandelen Pharming gestegen.

De euro was maandag 1,4030 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag was dat nog 1,3975 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen