ANP31 okt '11 12:28

DNB: eurobonds binden aan staatsschuld

AMSTERDAM (AFN) - De Nederlandsche Bank (DNB) denkt dat op termijn euro-obligaties een betere oplossing kunnen bieden voor de instabiliteit van de eurozone dan een noodfonds, maar dan moet wel aan strikte voorwaarden zijn voldaan. De belangrijkste daarvan is dat de staatsschuld in alle eurolanden is gedaald tot minder dan 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Door de zogeheten eurobonds, centraal uitgegeven gemeenschappelijke leningen, kan worden voorkomen dat de rente in een land zo hard omhoogschiet dat de problemen verder toenemen.

Volgens DNB zal het niet mogelijk zijn om op korte termijn te voldoen aan alle randvoorwaarden die zij wil verbinden aan eurobonds. Ze zijn ,,niet nuttig als crisisinstrument'', maar de introductie kan wel bijdragen aan het verminderen van de onrust op de financiële markten.

De introductie van eurobonds zou gepaard moeten gaan met een wettelijk verbod op het uitschrijven van nationale leningen. Een land zou dan de volledige controle over de uitgifte van schuld in handen moeten leggen van een onafhankelijke autoriteit.

Gerelateerde artikelen