ANP26 mei '11 08:54Aangepast op 26 mei '11 10:28

Sony voorziet weer zwarte cijfers

TOKIO (AFN) - De Japanse elektronicagigant Sony verwacht in het huidige gebroken boekjaar weer winst te boeken, ondanks zware aanvallen van hackers op het PlayStation-netwerk en verscheidene websites van het bedrijf. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

Sony bevestigde dat het verlies over het afgelopen boekjaar, dat liep tot eind maart, uitkomt op 259,6 miljard yen (2,3 miljard euro). Het was het derde jaar op rij dat de onderneming met verlies draaide. Maar dit jaar moet de nettowinst uitkomen op 80 miljard yen, verwacht Sony.

Het bedrijf schrijft de dieprode cijfers over het afgelopen jaar toe aan de dure yen en de schade veroorzaakt door de verwoestende aardbeving en tsunami afgelopen maart. De sterke yen maakt Japanse producten in het buitenland duurder waardoor ze minder concurrerend zijn. Sony schatte het negatieve effect op de omzet van de aardbeving op 22 miljard yen. Ook moest het kosten maken om beschadigde fabrieken te repareren.

Sony gaat de laatste weken zwaar door het stof nadat hackers vorige maand, onder meer, het netwerk van PlayStationhadden gekraakt. Zij kregen toegang tot de gegevens van meer dan 100 miljoen mensen die gebruik maakten van hetPlayStation-netwerk en onlinecomputerspelletjes. De gestolen informatie bestond onder meer uit bankgegevens en creditcardnummers, ook van Nederlanders. De onderneming kreeg felle kritiek dat ze te laks en laat reageerde op de inbraak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen