ANP13 mrt '11 02:05

Rebellen Libië houden stand in Misurata

MISURATA (ANP) - Troepen loyaal aan de Libische dictator Muammar Kaddafi zijn er zaterdag niet in geslaagd om de stad Misurata te heroveren. De grote stad is het laatste bolwerk van de rebellen in het westen van het Noord-Afrikaanse land.

De aanval was verzwakt toen 32 soldaten overliepen naar de rebellen, meldde één van de opstandelingen. Een van de overlopers was een generaal. De overlopers zeiden dat ze niet op onschuldige burgers wilden schieten, aldus de opstandeling. ,,Meer soldaten wilden zich bij ons voegen, maar ze werden neergeschoten door pro-Kaddafitroepen.''

Misurata telt meer dan een half miljoen inwoners. Het ligt ruim 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli.

Andere troepen van Kaddafi trokken zaterdag verder oostwaarts. Overheidsfunctionarissen namen buitenlandse journalisten mee vanuit Tripoli naar de oostelijke oliestad Ras Lanuf. De overheid wilde zo bewijzen dat het de belangrijke stad in handen heeft. De stad was de afgelopen dagen gebombardeerd vanuit de lucht. Daarna trokken soldaten de stad in.

In de afgelopen week hadden troepen van Kaddafi de stad Zawiyah, een ander belangrijk bolwerk van de rebellen, al ingenomen na hevige gevechten waarbij een onbekend aantal mensen om het leven kwam. Een regeringswoordvoerder in Tripoli zegt dat er in Misurata een ,,harde kern van al-Qaedastrijders'' is. Volgens hem neemt hun aantal af.

Gerelateerde artikelen