ANP12 jun '11 12:16

Parlementsverkiezingen in Turkije

EPA
EPA

ANKARA (ANP) - Ruim 50 miljoen Turken kunnen zondag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Voor de 550 zetels hebben zich bijna 7500 kandidaten uit 15 partijen en ruim 200 onafhankelijke kandidaten verkiesbaar gesteld.

De sinds 2002 regerende, hervormingsgezinde partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) van premier Erdogan kan rekenen op nog een grote overwinning, met tussen 45 en 50 procent van de kiezers achter zich. De AKP heeft nu 341 zetels en kan met 367 zetels de grondwet zelf wijzigen.

De regering heeft het land uit een economische ineenstorting getild en op de wereldrangorde de 17e economie gemaakt. Daarnaast slaagde de AKP erin de militairen uit de politiek te werken en Turkije internationaal gunstig te profileren. De economie is het voornaamste thema en de oppositie heeft het dus weer erg moeilijk.

De conservatieve Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft zich als sociaal voor de zwakken gepresenteerd en zou tussen de 24 en 30 procent behalen, de rechtse Nationalistische Actiepartij (MHP) ruim 10 procent, de onafhankelijken samen minstens 5 procent.

Gerelateerde artikelen