ANP8 mrt '11 16:30Aangepast op 8 mrt '11 16:56

Weber keert terug naar academische wereld

FRANKFURT (AFN) - De Duitse centralebankpresident Axel Weber keert na zijn afscheid van de Bundesbank terug naar de academische wereld. Hij wordt eerst een jaar gasthoogleraar aan de universiteit van Chicago en gaat daarna aan de slag bij de universiteit van Keulen, zo liet hij dinsdag weten.

Weber verraste de financiële wereld vorige maand door af te zien van een nieuwe termijn als president van de Duitse centrale bank. Daarmee trok hij zich ook terug uit de race om de opvolging van Jean-Claude Trichet als hoogste baas van de Europese Centrale Bank (ECB). De Duitse econoom werd alom als de grote favoriet voor die positie gezien.

Weber legt eind april zijn functie bij de Bundesbank neer. Over de veel geopperde mogelijkheid dat hij in de komende jaren Josef Ackermann opvolgt als directeur van Deutsche Bank, liet hij zich niet uit.

Oplopende inflatie

Volgens de centrale bankier houdt het sterke herstel van de Duitse economie voorlopig aan. Hij waarschuwde echter voor de oplopende inflatie. Om die te bestrijden is een renteverhoging door de ECB op korte termijn noodzakelijk, stelde hij.

Uit een persconferentie van Trichet viel vorige week op te maken dat de rente waarschijnlijk volgende maand al wordt verhoogd. Weber sprak die conclusie dinsdag niet tegen. ,,Ik denk dat de markten de taal van de ECB in het verleden heel goed hebben begrepen en ik denk dat ze dat ook dit keer hebben gedaan.''

Marktvolgers gaan er nu vanuit dat het belangrijkste rentepercentage in de eurozone, dat sinds mei 2009 op 1 procent staat, voor het einde van het jaar stijgt naar 1,75 procent. Die verwachting hoeft volgens Weber niet te worden aangepast.

Gerelateerde artikelen