ANP28 nov '11 17:47

Europese beurzen veren op

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn maandag met forse winsten gesloten. Een sterk begin van de kerstverkopen in Amerikaanse winkels en geruchten over een aanzienlijke bijdrage van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij het indammen van de schuldencrisis zorgden voor een positief begin van de week.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 3,9 procent (10,70 punten) hoger op 285,07 punten. De MidKap won 4,8 procent tot 435,99 punten. In Parijs en Frankfurt liepen de winsten op tot respectievelijk 5,5 en 4,6 procent. De FTSE-index in Londen won 2,9 procent.

Beleggers reageerden enthousiast op berichten dat het IMF met Europese hulp zou overwegen een grote lening ter beschikking te stellen aan Italië. Dat zou het land de tijd moeten geven om de noodzakelijke hervormingen door te voeren. Daarnaast meldde de Duitse krant Die Welt dat Duitsland zou overwegen om met andere financieel robuuste eurolanden gezamenlijke obligaties uit te gaan geven.

Een goede dag

Het IMF en Duitsland spraken de berichten met klem tegen, maar dat deerde het enthousiasme op de beursvloeren niet. ,,Eindelijk weer een goede dag na weken van trieste beurzen'', vattevermogensbeheerderJanWilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers de stemming samen. De onzekerheid blijft echter groot, voegde hij eraan toe.

De hoop op oplossingen voor de crisis deed vooral de aandelen van financiële instellingen goed. In Parijs wonnen Credit Agricole, Société Générale, BNP Paribas en verzekeraar Axa 9 tot 13 procent. Deutsche BankenAllianz werden in Frankfurt ruim 7 procent meer waard. ING was de koploper van de AEX, met een koerswinst van ruim 11 procent. Aegon klom 8,4 procent.

Valuta

De waarde van de euro liep eveneens op. Aan het einde van de beursdag was de Europese munt 1,3340 dollar waard, tegen 1,3255 dollar bij het slot van de Europese beurshandel vrijdag.

De aanhoudende spanning was echter nog altijd goed zichbaar op de obligatiemarkten. Daar moesten België en Italië hoge rentes bieden om nieuwe leningen aan de man te brengen. De rendementen op bestaande obligaties liepen wel enigszins terug, maar bleven onverminderd hoog.

Philips

Philips klom 4,6 procent. Het elektronicaconcern heeft van de Amerikaanse autoriteiten toestemming gekregen om zijn gecombineerde scanapparaten voor het hele lichaam commercieel op de Amerikaanse markt te brengen.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 98,40 dollar per vat en Brentolie werd met 108,30 dollar per vat 1,8 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen