ANP16 nov '11 11:59

Honderden miljoenen voor overnames Nutreco

AMSTERDAM (AFN) - Diervoederproducent Nutreco heeft ,,honderden miljoenen'' euro's om overnames te doen en daarmee invulling te geven aan de groeistrategie voor de komende 5 jaar. Dat bleek uit een toelichting op de nieuwe langetermijnstrategie die Nutreco woensdag publiceerde.

Het bedrijf wil zich de komende jaren richten op opkomende markten als Latijns-Amerika, Rusland, China en Zuidoost-Azië om de groei te versnellen. Nutreco mikt voor 2016 op een bedrijfsresultaat (ebita) van 400 miljoen euro.

De groei van de ebita moet voor circa 50 procent uit autonome groei komen en voor ongeveer 50 procent uit overnames, aldus topman Wout Dekker. Hij wilde geen concrete voorspelling geven voor de omzetontwikkeling in de komende 5 jaar.

Speciaalvoer

De producent van diervoeding en visvoer wil vooral in de groeiregio's uitbreiden. Dekker liet weten dat het bedrijf een ,,goedgevulde pijplijn'' aan overnamekandidaten heeft.

Vooral voor de divisie Premix en speciaalvoer wordt naar acquisities gekeken in opkomende landen. Het bedrijfsresultaat bij dat onderdeel moet in 2016 voor meer dan de helft uit groeimarkten komen, aldus Nutreco.

Verkoop Hendrix

In 2011 moet de ebita uitkomen op minstens 230 miljoen euro. De ebita in 2010 bedroeg 222,5 miljoen euro. De omzet kwam vorig jaar uit op 4,94 miljard euro.

Nutreco maakte woensdag tevens bekend de mengvoerleverancier Hendrix te verkopen aan ForFarmers voor 92,5 miljoen euro. Nutreco verwacht een boekwinst te behalen op de transactie van meer dan 10 miljoen euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen