ANP9 dec '11 12:41

Knot: uitkomst eurotop verheugend

DEN HAAG (AFN) - Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, is ,,verheugd'' over de uitkomst van de EU-top in Brussel over de schuldencrisis. ,,Mijn belang is dat er gewoon meer budgettaire discipline komt. Hoe dat gebeurt, of dat via een verdrag van de 27 of 17 landen is, dat is voor mij secundair. Als er maar meer discipline komt. In die zin vind ik de uitkomst verheugend'', zei hij vrijdag na afloop van zijn verhoor bij de parlementaire enquêtecommissie.

Volgens Knot reiken de afspraken verder dan alleen de discipline maar gaan ze ook over ,,automatisch ingrijpen als een land zich toch niet aan de afspraken houdt''.

Knot zegt dat er ,,langzamerhand een noodfonds van voldoende omvang'' in zicht komt, omdat hij heeft begrepen dat het IMF extra middelen beschikbaar stelt. Een groot noodfonds is belangrijk, vindt hij. ,,Hoe groter je het noodfonds optuigt, hoe minder geld je uit het noodfonds zal moeten inzetten'', analyseerde hij.

Over de rol van de Europese Centrale Bank (ECB) bij het oplossen van de crisis zei Knot dat deze banken kan ,,funden''. ,,En om te zorgen dat de banken zich kunnen financieren. Daar doen wij het maximale aan. Er is een helder mandaat over wat we wel doen en niet doen. We zullen met onze acties altijd binnen dat mandaat blijven.''

Gerelateerde artikelen