ANP3 mei '11 22:10Aangepast op 3 mei '11 22:35

Portugal bereikt akkoord over noodsteun

LISSABON (AFN) - Portugal heeft een akkoord bereikt met het IMF en de EU over steun aan het land. Dat maakte demissionair premier Jose Sócrates dinsdagavond bekend in een televisietoespraak.

Volgens Sócrates kan Portugal voor een periode van drie jaar gebruikmaken van het financiële noodpakket. De precieze hoogte van het bedrag is nog niet bekend. Volgens een bron van persbureau Reuters gaat het om een bedrag van 78 miljard euro.

De overeenkomst geeft Portugal meer tijd om de financiën op orde te brengen dan eerder door de regering was gezegd. Sócrates sprak van ,,een goed akkoord''.

Verzoek

De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds hebben drie weken met de Portugese regering overlegd over de noodhulp. Portugal diende vorig maand een verzoek tot noodhulp in. Het is het derde euroland, na Griekenland en Ierland, dat moet aankloppen voor steun.

In het noodfonds voor de euro zit 750 miljard euro. Ierland kreeg eerder al 67,5 miljard toegezegd. Ook Griekenland ontving noodleningen van de eurolanden en het IMF - een bedrag van in totaal 110 miljard - maar toen bestond het noodfonds nog niet.

In ruil voor de hulp moet Portugal vergaande maatregelen nemen om de overheidsfinanciën aan te pakken en de economie weer op de rails te zetten. Op 5 juni vinden in Portugal verkiezingen plaats. Die zijn noodzakelijk omdat de regering van premier José Socrates in maart viel nadat oppositiepartijen hadden geweigerd nieuwe bezuinigingen goed te keuren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen