ANP11 mrt '11 13:53Aangepast op 12 mrt '11 02:09

Omwonenden Japanse kerncentrale geëvacueerd

Ongeveer tweeduizend omwonenden van een kerncentrale in de prefectuur Fukushima in Japan dienen hun huizen te verlaten in verband met de ramp die het land heeft getroffen.

FUKUSHIMA (ANP) - Ongeveer zesduizend omwonenden van een kerncentrale in de prefectuur Fukushima in Japan dienen hun huizen te verlaten in verband met de ramp die het land heeft getroffen. Dat meldde het persbureau Kyodo vrijdag, uren na de aardbeving die een kracht had van 8,9 op de schaal van Richter.

De evacuatieverordening heeft betrekking op alle mensen die wonen in een straal van 3 kilometer rondom het complex in Fukushima. De kerncentrale wordt beheerd door het elektriciteitsbedrijf van de hoofdstad Tokio. Mensen die tot 10 kilometer van de centrale wonen, moeten binnen blijven en deuren en ramen gesloten houden.

De autoriteiten in Japan hebben de nucleaire noodtoestand uitgeroepen om snel actie te kunnen ondernemen tegen eventuele problemen. Vooralsnog zou er geen sprake zijn van lekkages. Het land telt veertien complexen waar kernenergie wordt opgewekt. In totaal beschikken deze centrales over 54 reactoren.

Japan is voor zijn energiebehoefte in grote mate afhankelijk van kernenergie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen