ANP27 mei '11 09:14

Aalberts mikt op nieuw recordjaar

LANGBROEK (AFN) - Industrieel toeleverancier Aalberts Industries zal dit jaar de resultaten van het topjaar 2007 overtreffen. Dat zei topman Jan Aalberts in een interview met persbureau ANP-Reuters. ,,Dit wordt het beste jaar ooit, dat is ook wat analisten verwachten''.

In 2007 lag de winst per aandeel op 1,26 euro. ,,Daar gaan wij dit jaar overheen, is de verwachting.'' Aalberts herhaalde dat er in 2011 geen sprake zal zijn van een verdubbeling van de winst per aandeel, zoals in 2010 ten opzichte van crisisjaar 2009. Vorig jaar lag de winst per aandeel op 1,10 euro per aandeel.

De tak Industrial Services zal snellere groei laten zien dan de tak Flow Control. In 2007 lag de omzet van Industrial Services op 506 miljoen euro en dat resultaat - of daar boven - is dit jaar ,,haalbaar'', denkt Aalberts. In 2010 lag de omzet van Industrial Services op 464 miljoen euro.

Nieuwbouw

,,Industrial Services heeft heel veel markten waar het goed gaat. Voor Flow Control geldt dat minder'', aldus de topman. Met name de markt voor nieuwbouwwoningen zal nog wel ,,een paar jaar op een laag niveau blijven'', denkt hij. Circa 30 procent van de omzet van Flow Control komt van nieuwbouw. Volgens de topman heeft Flow Control het in 2009 en 2010 ,,fantastisch gedaan''.

Overnames zullen, zoals traditioneel bij Aalberts, een van motoren voor de groei zijn. Aalberts verwacht er dit jaar nog een of twee te realiseren. ,,Wij zijn in gesprek met zo'n tien bedrijven, waarvan met twee, drie concreet. Maar er zijn geen garanties dat dit tot een acquisitie zal leiden.''

Overnamekandidaten

In 2009 en 2010 kocht Aalberts, sinds de beursnotering in 1987 goed voor circa tachtig overnames, slechts één bedrijf. Algelopen week maakte Aalberts bekend het Nederlandse Lamers High Tech Systems over te nemen. Daarbij werd geen overnameprijs bekend en Aalberts wilde het bedrag niet concretiseren.

Voor de financiering van overnames heeft Aalberts ,,eigenlijk onbeperkt geld beschikbaar'', zei de topman. ,,Wij kunnen altijd de kapitaalmarkt gebruiken, want onze overnames mogen nooit verwatering van de winst per aandeel opleveren''. Een emissie staat nu niet op de stapel. Zonder aandelen uit te geven kan Aalberts aankloppen bij de bank. ,,Hebben wij ruimte op de balans voor 50 tot 80 miljoen? Ja. Is er ruimte voor meer? Ja. Ook voor Lamers hebben wij geld aangetrokken bij de banken''.

Europa en de VS blijven voor Aalberts de primaire markten voor overnamekandidaten. ,,In Azië is er niet veel wat wij willen kopen''. Het bedrijf denkt wel na hoe het zijn aanwezigheid in het gebied kan versterken. ,,Daar spenderen wij zeker tijd aan''. Aalberts is nu als producent aanwezig in China en Brazilië, maar nog niet in India.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen