ANP17 nov '11 09:13Aangepast op 17 nov '11 09:56

Klein openingsverlies voor AEX

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is de beurs donderdag met een klein verlies geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen licht lager, in navolging van de verliezen op Wall Street. In Amsterdam, waar het cijferseizoen zijn einde nadert, kregen beleggers donderdag nog een laatste grote stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,8 procent lager op 292,05 punten. De MidKap-index daalde 0,9 procent tot 446,66 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,8 en 1,1 procent.

Beleggers bleven de renteontwikkelingen op de obligatiemarkten scherp in de gaten houden. De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties liep donderdagochtend weer flink op. In de aanloop naar een veiling van nieuwe 10-jarige leningen later op de dag, liep het rendement op bestaande obligaties op tot het hoogste niveau sinds het begin van de euro. De rente op Italiaanse obligaties liep ook verder op, tot 7,15 procent.

Grootste stijger

Ahold was met een winst van ruim 2 procent de grootste stijger in de AEX, na publicatie van de kwartaalcijfers. Het supermarktconcern heeft ondanks de moeilijke marktomstandigheden in het afgelopen kwartaal de winst en omzet sterker dan verwacht zien stijgen.

Dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore bracht ook de resultaten naar buiten. Het bedrijf boekte in de eerste 9 maanden van het jaar een lichte omzetstijging en zag de orderportefeuille naar een nieuw recordniveau stijgen. Het aandeel bleef ongewijzigd.

SNS Reaal

In de MidKap was bank en verzekeraar SNS Reaal de grootste daler met een min van 3,9 procent, na het loslaten van de winstdoelstelling voor de komende jaren. BAM was de grootste stijger onder de middelgrote fondsen met een plus van 1,5 procent. Beleggers waren tevreden over de resultaten van het bouwbedrijf, dat in de eerste 9 maanden van dit jaar een verlies wist om te buigen in winst.

Biotechnologiebedrijf Pharming verloor ruim 3 procent. Het biotechnologiebedrijf wist het nettoverlies over de eerste 9 maanden flink terug te dringen tot 13,3 miljoen euro. Het kleinere nettoverlies is vooral te danken aan lagere financieringskosten en het stopzetten van de DNage-activiteiten.

ICT

Op de lokale markt zakte IT-dienstverlener ICT bijna 11 procent na teleurstellende resultaten.

De euro was 1,3456 dollar waard, tegen 1,3500 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 102,92 dollar per vat en Brentolie daalde 0,3 procent tot 111,50 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen