ANP29 dec '11 10:08

Onlinepetities halen zelden de politiek

RIJSWIJK (ANP) - Ondanks dat onlinepetities massaal ondertekend worden, halen ze zelden Tweede Kamerleden of bewindslieden. Dat blijkt uit een analyse van het ANP en weblog Sargasso van 3 miljoen handtekeningen, vrijgegeven door de website petities.nl.

Sinds 2009 zijn er 488 onlinepetities ingediend waarvan het uitdrukkelijk de bedoeling was dat ze aan een minister of de Tweede Kamer werden aangeboden. Tien zijn er daadwerkelijk aangeboden aan de Tweede Kamer. Navraag bij de woordvoerders van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport leert dat het er nog geen vijf per jaar zijn. Meestal verwijzen ze de indieners door naar de Tweede Kamer.

Volgens Reinder Rustema van petities.nl worden petities meestal opgezet om media-aandacht te krijgen. Daarnaast wordt vaak onderschat hoe moeilijk het is om op deze manier een onderwerp op de politieke agenda te krijgen. ,,Petities zijn onderdeel van een lobbyproces, je moet de weg weten op de vierkante kilometer Den Haag, om een petitie effectief te laten zijn. Indienen, handjes schudden, er achteraan bellen.’’

Instrument

Rustema vindt het jammer dat zo weinig petities een vervolg vinden. Hij wil daarom binnenkort voor een aantal petities het lobbywerk en indienen overnemen. ,,Petities zijn een belangrijk instrument om contact te leggen en onderhouden tussen politici en burgers over een maatschappelijke kwestie. De enige partij die het structureel oppakt en gebruikt is de SP. Als 50.000 mensen zich om een maatschappelijke kwestie bekommeren, kan dat voor meer politici interessant zijn om te volgen.’’

Tussen 2009 en 2011 zijn in totaal 157 petities aangeboden en in ontvangst genomen door de Tweede Kamer. Ze werden meestal uitgevoerd door professionele organisaties, zoals vakbonden en grote stichtingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen