ANP11 mei '11 09:59

Arcadis ziet voldoende overnamekansen

AMSTERDAM (AFN) - Het advies- en ingenieursbedrijf Arcadis ziet voldoende overnamekansen. In Europa zit er een consolidatiegolf aan te komen, terwijl acquisities in opkomende markten kansen bieden om in te spelen op de economische groei in die landen. Dat heeft bestuursvoorzitter Harrie Noy woensdag gezegd in een toelichting op de eerstekwartaalcijfers.

Volgens Noy ligt het ,,iets meer voor de hand'' om in Europa buiten Nederland te kijken. De topman wees onder meer op het Verenigd Koninkrijk waar een aantal gerenommeerde partijen gevestigd zijn.

In Azië is Arcadis in gesprek met een aantal partijen, waarvan sommige de omvang hebben van Malcolm Pirnie. De overname van dat bedrijf, voor circa 157 miljoen euro in juni 2009, was de grootste in het bestaan van Arcadis.

Liever overnames

Het in 2007 overgenomen Amerikaanse architectenkantoor RTKL doet het nu erg goed in de Aziatische vastgoedmarkt. Volgens Noy is er in de regio ook interesse in de expertise van Arcadis op het gebied van milieu en water. De bestuursvoorzitter wil liever overnames doen dan samenwerkingsverbanden aangaan. ,,Dan kunnen we het meest profiteren van de groeikansen.''

Noy zei een voorkeur te hebben voor grote overnames boven kleinere. ,,De energie die je er in moet steken is hetzelfde, maar een grotere aankoop heeft meer effect.''

Geen last

Arcadis heeft geen last van de schommelende grondstoffenprijzen. Het bedrijf is in Brazilië en Chili actief in de mijnbouw en energiemarkten. ,,Daar gaat het om investeringsplannen voor jaren. Wekelijkse fluctuaties hebben daar geen invloed op. Daarbij, als we kijken naar wat er nog op stapel staat in dergelijke landen, hebben we nog voor jaren werk. Op de langere termijn zal de vraag naar grondstoffen heel stevig zijn'', aldus Noy.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen