ANP10 mei '11 17:47

AEX sluit met flinke winst

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is dinsdag met flinke winst gesloten. Beleggers leken de zorgen over de Griekse schulden naast zich neer te leggen. ING was de grootste stijger. KPN was de grootste dissonant nadat het telecombedrijf zijn nieuwe strategie had onthuld.

De AEX-index sloot 1,4 procent hoger op 361,05 punten. De MidKap-index kreeg er ook 1,4 procent bij op 652,01 punten. De grote Europese beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen wonnen 1,1 tot 1,3 procent.

Bank en verzekeraar ING boekte een koerswinst van 4,3 procent. Het concern is volgens The Wall Street Journal in gesprek met de Amerikaanse kredietverlener Ally Financial over de verkoop van internetbank ING Direct USA. Verzekeraar Aegon kreeg er 1,1 procent bij. In de MidKap won SNS Reaal, ook een combinatie van een bank en een verzekeraar, 2,1 procent.

KPN

Telecomconcern KPN kreeg de handen niet op elkaar voor zijn nieuwe plannen. Analisten misten concrete financiële doelen van het bedrijf, dat de komende jaren de strijd wil aangaan op het Nederlandse breedbandnetwerk. Het aandeel daalde 3,5 procent.

Bodemonderzoeker Fugro meldde in een handelsbericht dat de winstmarge de eerste helft van dit jaar is gedaald. Dit was door analisten en beleggers niet verwacht. Ook liet Fugro weten dat bestuursvoorzitter Klaas Wester volgend jaar met pensioen gaat. Het aandeel daalde 2,3 procent.

Adecco

Uitzendondernemingen profiteerden van sterke kwartaalresultaten van Adecco. De Zwitserse uitzendgigant zag de omzet en winst in het eerste kwartaal sterk groeien. Brunel was de koploper in de MidKap met een plus van 6,9 procent. Randstad won in de AEX 1,4 procent. Adecco werd zelf in Zurich ruim 1 procent meer waard.

Het aandeel Antonov spoot omhoog nadat de maker van versnellingsbakken had aangekondigd dat prins Bernard van Oranje-Nassau van Vollenhoven (niet-uitvoerend) lid van de directie wordt. Het aandeel sloot bijna 17 procent hoger.

Olie

De euro werd voor 1,4375 dollar verhandeld, tegen 1,4265 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op maandag.

De prijs van een vat ruwe Amerikaans olie steeg 0,8 procent tot 103,35 dollar. Brentolie werd 1,3 procent duurder tot 117,40 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen