ANP9 mei '11 16:08Aangepast op 9 mei '11 17:01

Grotere verliezen op Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De verliezen op de Europese beurzen liepen gedurende de middaghandel verder op. Een licht hogere opening op Wall Street kon het sentiment niet keren. Beleggers maken zich grote zorgen over de financiële positie van Griekenland. Zeker na een afwaardering van de kredietwaardigheid van het land door kredietbeoordelaar Standard & Poor's.

De AEX noteerde nog geen uur voor sluiting 1 procent lager op 355,60 punten. De index voor middelgrote bedrijven, de MidKap, koerste 0,3 procent lager op 642,69 punten. In Parijs en Frankfurt liepen de minnen op tot 1,4 procent, terwijl de Londense beurs het verlies enigszins beperkt hield tot 0,7 procent.

Het belangrijkste thema van de dag was de vernieuwde zorgen over de gezondheid van de financiële situatie in Griekenland. Het land praat met de Europese Unie over extra hulp, mogelijk een nieuwe lening. Europees president Herman Van Rompuy verzekerde dat Griekenland niet uit de eurozone stapt.

Kredietwaardigheid

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde maandag bovendien de kredietwaardigheid van het Zuid-Europese land en waarschuwde ook voor mogelijk nieuwe verlagingen, omdat Griekenland wellicht genoodzaakt zal zijn haar schuld te herstructureren.

Fondsen als ING en Aegon stonden met minnen van 4,3 en 2,1 procent onderaan in de AEX. In de MidKap verloor SNS Reaal 1,4 procent. Ook elders in Europa gingen financiële fondsen onderuit.

Koopjesjagers

Op de markten waren ook koopjesjagers actief. Zij sloegen hun slag en zetten grondstofgerelateerde aandelen hoger. Vorige week daalden de prijzen van grondstoffen, waaronder olie, fors. Koopjesjagers stapten maandag weer massaal in de commodities en gerelateerde fondsen profiteerden. Zo noteerde Aperam in de AEX een plus van 1,2 procent.

De prijs van een vat ruwe olie steeg in de loop van de dag en stond zelfs weer boven de 100 dollar. Rond 16.50 uur kostte een vat olie 100,11 dollar. Toeleveranciers aan de olieindustrie Fugro en SBM Offshore stonden bovenin de AEX met plussen van 1,2 procent.

De euro noteerde 1,4265 dollar. Aan het einde van handelsdag vrijdag was de munt nog 1,4500 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen