ANP16 nov '11 17:08

China kondigt aanpassing monetair beleid aan

PEKING (AFN) - De Chinese centrale bank heeft woensdag in reactie op de licht terugvallende economische groei in het land aangekondigd zijn monetaire beleid aan te passen.

De bank stelde in een verklaring het beleid geleidelijk bij te stellen ,,als de tijd daarvoor gekomen is''. Het laat een beslissing afhangen van de ontwikkeling van de wereldeconomie.

De centrale bank heeft het afgelopen jaar de rente verhoogd en restricties opgelegd aan banken om de inflatie te bestrijden en de oververhitte huizenmarkt te kalmeren. Het beleid heeft de inflatie inderdaad teruggedrongen, maar heeft op sommige plekken ook geleid tot scherpe dalingen van grond- en huizenprijzen en afnemende economische activiteit.

Kapitaalratio

Volgens analisten zal de bank waarschijnlijk de minimaal vereiste kapitaalratio van banken verlagen om kredietverlening te stimuleren. Een verlaging van de rente sluiten ze echter uit.

Eerder deze week kwam het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met stevige kritiek op China. Het IMF waarschuwde dat het financiële systeem van het land risico loopt doordat de banken veel slechte leningen bezitten, er te makkelijk krediet wordt verstrekt en de vastgoedprijzen scherp dalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen