ANP28 nov '11 12:17Aangepast op 28 nov '11 14:59

Japans fonds loost leningen zwakke eurolanden

TOKIO (AFN) - Kokusai Asset Management, het grootste beleggingsfonds van Japan, heeft al zijn Italiaanse, Spaanse en Belgische staatsobligaties verkocht. Het bedrijf zei maandag dat het besluit om die posities af te stoten, volgde op de oplopende Italiaanse rente en andere signalen dat de Europese schuldencrisis zich verdiept.

Het aandeel van staatsobligaties van eurolanden in Kokusais grootste fonds, het Global Sovereign Fund van 25 miljard dollar, daalde door de verkoop van 30 procent in september naar 15,9 procent op 24 november.

Vorige maand deed Kokusai alle Franse staatsobligaties van de hand. In december 2009 gingen de Griekse staatsobligaties al de deur uit. Het bedrijf heeft nog wel Nederlandse, Duitse en Finse staatsobligaties.

Ook Nomura, Japans grootste zakenbank, haalde de bezem door zijn portefeuille. De beleggingen in Griekse, Ierse, Italiaanse, Portugese en Spaanse staatsobligaties werd afgebouwd van 3,55 miljard dollar in september naar 884 miljoen dollar. Vooral de positie in Italiaanse staatsobligaties werd flink gereduceerd, van 2,8 miljard dollar naar 467 miljoen dollar.

Gerelateerde artikelen