ANP28 nov '11 11:58

Beurzen zetten herstel voort

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zetten maandag het herstel van eind vorige week voort. De hoop op daadkrachtige crisismaatregelen in Europa en de sterke consumentenuitgaven in de Verenigde Staten tijdens het Thanksgivingweekend, zorgden voor enige opluchting onder beleggers.

,,Eindelijk weer een goede dag na weken van trieste beurzen. De Amerikaanse consumenten hebben het niet laten afweten en blijven flink uitgeven. Ook is er hoop dat er in Europa eindelijk wat gaat gebeuren. De spanningen in de eurozone zijn echter hoog en de obligatiemarkten blijven onrustig. Het herstel op de aandelenmarkten zal daardoor mogelijk slechts technisch van aard zijn'', aldus vermogensbeheerder Jan Wilpshaarvan Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 2,5 procent hoger op 281,18 punten. De MidKap-index won 3,3 procent tot 429,46 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen respectievelijk 3,6 en 3,2 procent, terwijl Londen een winst boekte van 2 procent.

Reddingsplan voor Italië

In Milaan klom de beurs 3,2 procent. De Italiaanse krant La Stampa meldde zondag op basis van bronnen dat het IMF een reddingsplan voor Italië heeft voorbereid met een waarde tot 600 miljard euro. Het IMF ontkende maandag echter dat er financieringsgesprekken worden gevoerd met Italië.

Een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's werd ter kennisgeving aangenomen. Volgens Moody's vormt de snelle escalatie van de schuldencrisis een bedreiging voor de kredietwaardigheid van alle Europese landen.

Belgische begrotingsakkoord

Het Belgische begrotingsakkoord, dat zaterdag werd gesloten, lijkt de financiële markten nog niet gerust te stellen. De rente op Belgische 10-jarige obligaties bleef maandag voorafgaand aan een obligatieveiling rond het recordniveau van 5,93 procent schommelen. Afgelopen vrijdag verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor's de kredietstatus van België.

De Europese bankaandelen behoorden tot de grootste stijgers. In Frankfurt steeg Deutsche Bank 6,6 procent en in Frankrijk klom BNP Paribas 8,2 procent. Bank en verzekeraar ING steeg in de AEX ruim 7 procent en verzekeraar Aegon won bijna 6 procent.

Philips

Philips klom 2,8 procent. Het elektronicaconcern heeft van de Amerikaanse autoriteiten toestemming gekregen om zijn gecombineerde scanapparaten voor het hele lichaam commercieel op de Amerikaanse markt te brengen.

Grontmij won 3,6 procent. Het advies- en ingenieursbedrijf heeft in Frits Vervoort een nieuwe financieel directeur (cfo) gevonden. Hij volgt Mel Zuydam op, die vorige week zijn vertrek aankondigde. Vervoort was eerder onder meer cfo bij uitzender Vedior.

Ook de euro liep verder op en was 1,3372 dollar waard, tegen 1,3255 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 3,1 procent tot 99,75 dollar per vat en Brentolie werd 2,2 procent duurder.

Gerelateerde artikelen