ANP24 sep '11 15:23

'Tsaar' Poetin haalde Rusland uit chaos

De Russische premier en ex-president Vladimir Poetin. EPA
De Russische premier en ex-president Vladimir Poetin. EPA

MOSKOU (ANP) - De beeltenis van Vladimir Poetin staat niet op de Russische roebel. Maar de stempel die hij in de afgelopen 12 jaar op Rusland drukte is groot. Zijn invloed op de Russische samenleving zal hoogstwaarschijnlijk nog een aantal jaren voortduren. In maart 2012 doet hij na twee termijnen als staatshoofd en een periode als premier voor de partij Verenigd Rusland opnieuw een gooi naar het presidentschap.

Miljoenen Russen beschouwden Poetin bij zijn aantreden in 2000, toen hij voor het eerst de presidentsverkiezingen won, als een verademing na zijn ziekelijke, alcoholistische en onvoorspelbare voorganger Boris Jeltsin. De op 7 oktober 1953 geboren Poetin maakte indruk door zijn vitaliteit en duidelijke taal. Maar de erfenis van Poetin is tweeledig. Economisch ging het Rusland tijdens zijn bewind, vooral door de stijgende olieprijzen, voor de wind. Maar de oud-medewerker van de spionagedienst KGB, die bij zijn aantreden de Russen de wijsheid, ,,democratie is de dictatuur van de wet'' schonk, stuurde Rusland ook in de richting van een geleide democratie, waar de macht van de staat sterk is gegroeid en de vrije media zijn gemuilkorfd.

Sinds 2008 was hij als premier de man achter de door hem naar voren geschoven opvolger voor het presidentschap Dmitri Medvedev. Volgens veel waarnemers in binnen- en buitenland bleef Poetin de grote baas in het Kremlin. In een door de klokkenluiderssite WikiLeaks gelekt document uit 2008 van de Amerikaanse ambassade in Moskou stond dat Medvedev zich tot Poetin verhoudt als hulpje Robin tot stripheld Batman.

Strubbeling

In maart dit jaar distantieerde Medvedev zich echter nadrukkelijk van Poetin toen die de westerse aanval op Libië scherp veroordeelde. Poetin noemde de VN-resolutie die als juridische basis dient voor de aanval op Libië, ,,een middeleeuwse oproep tot een kruistocht''. Volgens Medvedev was die uitspraak onaanvaardbaar.

In juli sprong Medvedev echter in de bres voor zijn premier toen het bestuur van de Duitse Quadrigaprijs zijn beslissing om de onderscheiding dit jaar toe te kennen aan Poetin had teruggedraaid. Tegenstanders van de toekenning, onder wie de Tsjechische oud-premier Vaclav Havel, wezen er op dat Poetin weinig heeft gedaan voor verbetering van de mensenrechten in Rusland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen