ANP15 dec '11 10:46Aangepast op 15 dec '11 21:26

Chirac legt zich neer bij veroordeling

EPA
EPA

PARIJS (ANP) - De Franse oud-president Jacques Chirac gaat niet in beroep tegen de voorwaardelijke celstraf van 2 jaar, waartoe een rechtbank in Parijs hem donderdag veroordeelde. Chirac is het niet eens met de uitspraak, maar heeft niet de kracht om in hoger beroep te gaan. Dat heeft zijn advocaat donderdagavond gezegd tegen Franse media.

Chirac was donderdag niet aanwezig bij de uitspraak. De zaak volgde hij ook al niet: Chirac kampt met geheugenverlies en was niet gezond genoeg om de zittingen bij te wonen. Zijn advocaat Georges Kiejman zei te hopen dat het vonnis de affectie van het Franse volk voor Chirac niet zou schaden. Chiracs geadopteerde dochter zei dat de straf veel te zwaar was.

Volgens de rechtbank heeft Chirac zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik en aan verduistering van publieke gelden. Als burgemeester van Parijs (1977-1995) nam hij medewerkers van zijn partij in dienst bij de gemeente. Die runden in werkelijkheid de campagne van Chirac.

Niet op de hoogte

De oud-president heeft de beschuldigingen tegengesproken en zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de betalingen. Maar volgens de rechtbank hebben zijn praktijken de belastingbetaler 1,4 miljoen euro gekost. Eerder betaalde de partij van Chirac, de UMP, al 2,2 miljoen euro aan Parijs om de schade te vergoeden. Daarop besloot de stad een zaak tegen Chirac te laten vallen.

Het vonnis was een verrassing omdat de aanklagers hadden gevraagd om de 79-jarige Chirac vrij te spreken. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er te weinig bewijs tegen de oud-president. In theorie had Chirac 10 jaar cel en een boete van 150.000 euro kunnen krijgen.

Chirac is de eerste Franse ex-president die wordt vervolgd sinds Philippe Pétain (1856-1951). Die werd veroordeeld tot de doodstraf, omdat hij in de Tweede Wereldoorlog had gecollaboreerd met nazi-Duitsland. Het doodvonnis werd later omgezet in levenslang.

Gerelateerde artikelen