ANP15 dec '11 17:23

Ouders van slachtoffers blij met spreekrecht

AMSTERDAM (ANP) - Ouders die betrokken zijn bij de omvangrijke Amsterdamse zedenzaak zijn blij met het spreekrecht dat ze krijgen in het proces tegen Robert M. en zijn partner Richard van O. Dat zei advocaat Mariëlle van Essen donderdag in een reactie op de beslissing van de rechtbank.

,,De rechter geeft een ruime uitleg aan het begrip spreekrecht en daar zijn we heel blij mee'', zei Van Essen, die met kantoorgenoot Richard Korver de belangen van de ouders behartigt. Ze kon nog niet aangeven hoeveel ouders volgend jaar gebruik zullen maken van het spreekrecht.

De uitspraak van de rechtbank kan ook gevolgen hebben voor de rechtszaak tegen Amstelvener Flóvin O, die met M. een baby zou hebben misbruikt. De rechters die zijn zaak behandelen, gaven donderdagochtend al aan rekening te zullen houden met de uitspraak in de zaak tegen M. en Van O.

Privacy

Van Essen was minder te spreken over de beslissing van de rechtbank om het proces zoveel mogelijk in de openbaarheid te behandelen. Korver en Van Essen hadden gepleit voor een compleet gesloten zitting om de privacy van de slachtoffers te garanderen. ,,Dat wordt straks balanceren in deze omvangrijke en complexe zaak en dat is niet wenselijk. We betreuren de uitspraak van de rechtbank om openbaarheid zwaarder te laten wegen dan de privacy van de slachtoffers'', zei Van Essen.

De advocaat van de ouders kreeg nog een teleurstelling te verwerken. De rechtbank besloot tegen haar wil dat de ouders geen afschrift krijgen van de psychologische rapportages die het Pieter Baan Centrum over M. en Van O. maakte, omdat de rapporten teveel privacygevoelige informatie over de verdachten bevatten en mogelijk in verkeerde handen terechtkomen. Van Essen: ,,De rechtbank heeft in het voordeel van de verdachten beslist en daar zijn we het niet mee eens. Een afschrift kan ook jaren later nog goed van pas komen voor hulpverleners die dan wellicht de slachtoffers behandelen.''

Gerelateerde artikelen