ANP8 mrt '11 09:11Aangepast op 8 mrt '11 10:03

Olieprijs bepaalt beurshandel

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen openden dinsdag met winst dankzij een daling van de olieprijs. Na een halfuur handelen, maakten de olieprijzen een deel van de verliezen goed en leverden de beurzen de winst alweer in. Maandag eindigden de graadmeters in de min door de duurdere olie.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam stond onveranderd op 366,17 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,1 procent tot 642,55 punten. De FTSE in Londen was onveranderd, terwijl de CAC 40 in Parijs 0,1 procent daalde en de DAX in Frankfurt 0,3 procent steeg.

,,De olieprijs zal de richting van de handel bepalen bij gebrek aan ander nieuws'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Hij maakt zich zorgen over de voor vrijdag aangekondigde protestdag in Saudi-Arabië, dat een kwart van 's werelds olievoorraden herbergt. ,,Als daar de vlam in de pan slaat, zoals in Libië, is het echt mis.''

De oorzaken

Een vat ruwe Amerikaanse olie kostte maandagavond circa 106 dollar per vat. Dinsdagochtend daalde de prijs met 1,2 procent tot 104,20 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper en kostte 114,20 dollar per vat.

De oorzaken van de prijsdalingen zijn verschillend. De handel in ruwe Amerikaanse olie wordt getekend door zorgen over het afzwakken van de economie in opkomende markten. Landen als China en India importeren enorme hoeveelheden olie om de economische groei mogelijk te maken. Beleggers vragen zich af of de landen de import op peil kunnen houden als de olieprijs langdurig hoog is.

Brentolie

De prijs van Brentolie daalde nadat de olieminister van Koeweit zei dat het oliekartel OPEC zich buigt over de eerste productieverhoging in meer dan twee jaar. De handel in olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten is gebaseerd op de prijs van Brentolie.

Van de in Amsterdam genoteerde hoofdfondsen kwam alleen Air France-KLM met nieuws. De luchtvaartcombinatie vervoerde in februari 5,7 procent meer passagiers en 3,1 procent minder vracht dan een jaar eerder. Het aandeel stond 0,5 procent hoger.

Aegon

Verzekeraar Aegon voerde de AEX aan met een winst van 2,2 procent. Volgens persbureau Bloomberg onderhandelt het concern met de Franse herverzekeraar Scor over de verkoop van de Amerikaanse herverzekeringstak Transamerica Reinsurance. Aegon wilde geen commentaar geven.

De euro daalde een fractie ten opzichte van de dollar en noteerde 1,3930 dollar. Maandag was de Europese munt bij het sluiten van de beurzen 1,3970 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen