ANP15 dec '11 09:16Aangepast op 15 dec '11 09:48

AEX begint met winst

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs donderdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger, in een poging wat van het verloren terrein op woensdag terug te winnen. Beleggers bleven echter voorzichtig door de bezorgdheid over de impact van de eurocrisis op de wereldwijde economische ontwikkelingen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,9 procent hoger op 294,73 punten. De MidKap-index klom 1 procent tot 435,87 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,9 en 1 procent.

Air France-KLM klom in de AEX 2,2 procent. De Franse krant La Tribune meldde donderdag dat de luchtvaartcombinatie het aantal banen met 2000 wil reduceren in 2012. De reductie is onderdeel van een besparingsprogramma bij de luchtvaartcombinatie met een waarde van 800 miljoen euro over 3 jaar.

Sterkste stijger

De sterkste stijger onder de hoofdfondsen was bank en verzekeraar ING met een winst van ruim 3 procent. Uitzender Randstad volgde met een plus van 2,8 procent.

Op de lokale markt duikelde het aandeel Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) ruim 21 procent omlaag. Het biotechnologiebedrijf liet weten een negatief eigen vermogen te hebben, als gevolg van voortdurende verlieslijdende activiteiten. AMT beschikt naar eigen zeggen nog over kasmiddelen tot begin 2012 en onderzoekt alternatieven voor aanvullende financiering.

Logica omhoog

In de MidKap steeg automatiseerder Logica 1,8 procent. Woensdag verloor het aandeel ruim 17 procent nadat het bedrijf zijn verwachtingen verlaagde. Diverse effectenhuizen hebben als gevolg daarvan hun adviezen voor Logica verlaagd.

Bouwbedrijf BAM klom 0,9 procent. Een bouwcombinatie, waar BAM deel van uitmaakt, is geselecteerd voor het bouwrijp maken van de locatie van een nieuwe kerncentrale. De toekenning van de opdracht ter waarde van ruim 110 miljoen euro is afhankelijk van het verstrekken van de bouwvergunningen.

Crédit Agricole

In Parijs steeg Crédit Agricole 1 procent. De Franse bank bevestigde 2350 banen te schrappen. Ook trekt het bedrijf zich terug uit 21 landen waar het als zakenbank actief is. Crédit Agricole meldde verder dat het voor dit jaar geen dividend uitkeert en zijn financiële doelstellingen los te laten. Daarnaast werd dekredietwaardering voor de bank verlaagd door kredietbeoordelaar Fitch.

De euro was 1,3030 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De Europese eenheidsmunt zakte woensdag voor het eerst sinds 11 maanden onder de 1,30 dollar.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 95,83 dollar per vat en Brentolie werd 1,3 procent duurder. Woensdag zakten de olieprijzen met ongeveer 4 procent door de zorgen over een wereldwijde economische afkoeling.

Gerelateerde artikelen