ANP15 aug '11 14:21

Leden Bondgenoten tegen pensioenakkoord

UTRECHT (AFN) - De leden van de grootste vakbond binnen de FNV, Bondgenoten, hebben zich in overgrote meerderheid uitgesproken tegen het pensioenakkoord dat de werkgevers, vakbonden en het kabinet in juni van dit jaar sloten.

Ruim 96 procent van de leden die gestemd hebben, zijn tegen het akkoord, door Bondgenoten ook wel aangeduid als het 'casinopensioen'. Van de 475.000 leden nam 22,7 procent de moeite te stemmen. Voorzitter Henk van der Kolk was blij met die opkomst. ,,Dit is een signaal dat niemand kan negeren.''

Bondgenoten had het akkoord negatief voorgelegd aan de leden. In dat akkoord is afgesproken dat de AOW-leeftijd vanaf 2020 omhoog gaat van 65 naar 66 jaar en vervolgens wordt gekoppeld aan de levensverwachting.

Geen conclusies

Stoppen met 65 jaar blijft mogelijk, maar wel met een lagere uitkering. Mensen met een laag inkomen kunnen zich dat volgens de bond niet veroorloven en dat is een van de redenen dat de bond tegen is.

Vakcentrale FNV wil geen conclusies verbinden aan de uitkomst. ,,Er volgen nog 17 bonden in de ledenraadpleging, het woord is nog steeds aan de leden.'' De vakcentrale wijst erop dat het gesloten akkoord een raamwerk is, dat nog verder uitgewerkt moet worden.

Niet verbaasd

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wacht het eindoordeel van de vakcentrale af. Via zijn woordvoerder liet hij weten geen commentaar te geven op de uitkomsten van een bond. Hij stelt dat niet is onderhandeld met afzonderlijke bonden.

De werkgevers verenigd in VNO-NCW zijn niet verbaasd over de uitkomst. ,,De belangstelling voor het referendum moet teleurstellend zijn voor het bestuur van Bondgenoten'', aldus de werkgevers over de opkomst van krap 23 procent van de leden.

Gerelateerde artikelen