ANP29 nov '11 12:20

Moody's: vooruitzicht telecomsector negatief

MADRID (AFN) - De vooruitzichten voor de Europese telecomsector in de komende 12 maanden zijn negatief, aldus kredietbeoordelaar Moody's maandag. De sector kampt al langer met druk op de resultaten van wetgeving en concurrentie, nog eens verzwaard door de schuldencrisis.

Moody's verwacht dat de omzetontwikkeling voor individuele telecombedrijven een daling van 5 procent tot een toename van 2 procent zal laten zien. Dat komt volgens Moody's neer op een daling van 1 à 2 procent voor de gehele sector. ,,Het is de eerste keer dat onze prognose voor deze sector in Europa negatief is'', aldus Moody's.

De kredietbeoordelaar denkt dat consumenten door de crisis steeds prijsbewuster worden, waardoor de druk op de omzet zal aanhouden. Daarnaast wordt het volgens Moody's steeds moeilijker voor de sector om de operationele kosten, waarvan loonkosten ruim een derde uitmaken, terug te dringen.

Groeimogelijkheden

Moody's ziet wel groeisegmenten, waaronder breedbandinternet, smartphones en betaal-tv, maar verwacht dat de omzetgroei hierin tenietgedaan wordt door dalende inkomsten bij onder meer vaste lijnen. ,,Bedrijven moeten hun prijsbeleid aanpassen en bijvoorbeeld afstappen van ongelimiteerd datagebruik voor een laag tarief. Op die manier kan er omzet en winst behaald worden.''

Daarnaast zullen de bedrijven fors meer moeten investeren in hun netwerken om te blijven profiteren van de groei in dataverkeer. De geplande investeringen tot eind 2014 bedragen nu 100 miljard euro. Moody's denkt dat daar nog eens 60 miljard euro aan toegevoegd moet worden.

Gerelateerde artikelen