ANP10 mei '11 07:58Aangepast op 10 mei '11 08:50

'AEX opent licht hoger'

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen openen dinsdag naar verwachting licht hoger. De kleine winsten op Wall Street en sterke handelscijfers uit China vormen een tegenwicht tegen de zorgen over Griekenland.

De AEX opent vlak tot 1 punt hoger, voorspelde handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Het beursklimaat is volgens hem echter verre van positief. ,,Het sentiment is lamgelegd door de schuldenproblematiek van Griekenland. Die problemen wegen steeds zwaarder, de effecten op de banken kunnen ver reiken.''

Uit China kwam dinsdag een teken dat de internationale economie nog niet is lamgelegd. De export van China nam afgelopen maand met bijna een derde toe ten opzichte van een jaar eerder, tot het recordniveau van ruim 155 miljard dollar. Het handelsoverschot van het land kwam daardoor uit op het hoogste niveau van de afgelopen vier maanden.

In de schijnwerpers

In Amsterdam staat onder meer KPN in de schijnwerpers. Het telecomconcern presenteerde dinsdag het strategisch plan voor de komende vier jaar. KPN wil daarin zijn marktaandeel op de Nederlandse breedbandmarkt uitbouwen en het aandeel op de mobiele markt behouden. Het dividend moet stijgen van 0,85 euro per aandeel in 2011 tot 0,95 euro in 2015.

Bodemonderzoeker Fugro gaf voorbeurs aan dat de nettowinstmarge door een lagere bezetting in de eerste zes maanden waarschijnlijk afneemt tot 8,3 procent, tegen 9,7 procent vorig jaar. Fugro verwacht over de eerste zes maanden ongeveer dezelfde nettowinst als over de eerste helft van 2010, terwijl de omzet naar verwachting toeneemt van 1,04 miljard euro tot 1,2 miljard euro.

Aperam

Roestvrijstaalproducent Aperam wist het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal fors te verbeteren. Het voormalige onderdeel van ArcelorMittal zag de volumes stijgen, maar verwacht echter dat de prijzen in de rest van het jaar onder druk blijven staan door overcapaciteit in de sector.

Ook kleinere bedrijven kwamen dinsdag met cijfers. Magneetproducent Kendrion verbeterde het bedrijfsresultaat met ruim 90 procent. Stamcelbank Cryo-Save voerde de winst afgelopen kwartaal met 61 procent op tot 900.000 euro. Fornix BioSciences verhoogde de verwachtingen voor de rest van het jaar. Het biotechnologiebedrijf verwacht nu een licht positief resultaat in 2011, waar eerder van een klein verlies werd uitgegaan.

Zorgen over Griekenland

De zorgen over Griekenland zetten de belangrijkste Europese beurzen maandag op verlies. De AEX-index eindigde 0,9 procent lager op 355,93 punten. De MidKap hield het verlies beperkt tot 0,2 procent bij 643,28 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs liepen de verliezen op tot 1,3 procent.

De beurshandel in New York was positiever gestemd. De Dow-Jonesindex met dertig hoofdfondsen noteerde bij sluiting 0,4 procent hoger op 12.684,68 punten. De breder samengestelde S&P 500-index won 0,5 procent tot 1346,29 punten. Schermenbeurs Nasdaq stond 0,6 procent hoger op 2843,25 punten.

Olie

In Tokio eindigde de Nikkei dinsdag met een winst van 0,3 procent op 9818,76 punten.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie lag dinsdagochtend met 101,25 dollar ruim 1 procent lager dan aan het begin van de dag. De prijs van Brentolie daalde met 1 procent tot 114,85 dollar per vat. De euro was 1,4290 dollar waard, tegen 1,4265 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen